Elemzés

Novemberben ismét áremelkedés jellemezte az európai villamosenergia-piacot

NRGreport | 2022.01.09. 05:00

Novemberben újra emelkedtek és rekordmagas értéket értek el az európai és a hazai másnapi villamosenergia-piaci árak. Ennek oka alapvetően a magas tényezőárak, illetve az alacsony német szélerőművi termelés volt. Az egekbe szökő árak ellenére továbbra is a kereslet növekedése jellemezte az európai villamosenergia-piacokat – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal havi piacmonitoring jelentésében.

Novemberben az alacsony megújuló termelés növelte a fosszilis erőművek termelése iránti igényt. A német szélerőművi termelés 8 százalékkal maradt el az előző novemberi szinttől, és 18 százalékkal volt alacsonyabb az októberi értéknél. A 100 €/t-t közelítő gázárak és az átmeneti megtorpanás után újra növekedési pályára állt CO2 árak miatt ismét rekordmagas árak alakultak ki az európai és a hazai másnapi villamos energia piacon.  Az emelkedő gázárakat követve a jövő évi termékárak is jelentősen emelkedtek, a magyar éves termék ára 153 €/MWh szinten zárta a hónapot.

A 28 európai ország adatai alapján a 2021-es novemberi aggregált nettó fogyasztás az előző év azonos időszakához képest 4,1 százalékkal emelkedett. Magyarország nettó fogyasztása 0,6 százalékkal volt magasabb a 2020 novemberinél.

Bár a hazai piaci kereslet csak mérsékelten emelkedett, a paksi II. reaktor karbantartása és az alacsony naperőművi termelés miatt nőtt az az importigény. A hazai ellátás 32,6 százalékát fedezte a nettó import, amely Szlovákia, Ukrajna, Románia és Szerbia felől érkezett. Az alacsony vízerőművi termelés miatt Ausztria és Horvátország importált Magyarországról.

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben. 

 

Kép forrása: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.