Innováció

Energiahatékony fuvarozás a Széchenyi Egyetemen

NRGreport | 2022.01.11. 12:45

Befejeződött a Nexogen Kft., a Waberer’s International Nyrt. és a győri Széchenyi István Egyetem közös projektje, az „Externlogisztika üzleti folyamatainak fenntarthatóságot figyelembe vevő holisztikus optimalizálása” című fejlesztés.

A projekt célja egy olyan döntéselőkészítő szoftver megalkotása volt, melynek segítségével a közúti fuvarozás folyamatai költség- és energiatakarékosabbá válhatnak. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, mintegy egymilliárd forint európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével -tájékoztatta a győri felsőoktatási intézmény az MTI-t.

A fejlesztés célja az volt, hogy növekedjen a fuvarozás hatékonysága, ezzel együtt minimálisra csökkenjen az üresfutás és a várakozási idő. A korábbi fuvartervezési folyamatok lassúnak bizonyultak, emberi erővel nem lehetett az összes variációt áttekinteni. Az új döntéselőkészítő szoftver 2-3 perc alatt képes megtalálni a fuvarok tervezése során a legjobb lehetőséget a kihasználtságra, figyelembe véve a megrendeléseket, a teljes flotta állapotát és a sofőrök pihenő idejét is. A Waberer’s járművei közel 500 millió kilométert tettek meg 2017-ben, így akár néhány százalékos változás is eurómilliókban, illetve szén-dioxid-tonnákban mérhető megtakarítást okoz. A projekt a Széchenyi István Egyetem kampuszán valósult meg.  

A projektben részt vett a Nexogen Kft. informatikai fejlesztő cég, akik a projekt során fejlesztői, úgynevezett algoritmizációs és implementációs munkákat végeztek az egyetemen. A Waberer's ellenőrizte az elért eredményeket, az egyetem pedig tudományos oldalról, kutatással és az eredmények igazolásával támogatta a fejlesztést. A projekt előzménye a Nexogen által megalkotott, úgynevezett WIRE tervezőalgoritmus, amelynek éles teszteléséhez a környezetet a Waberer's biztosította.

 

Kép forrása: pixabay.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.