Szabályozás

2022 első hetében 110 millió köbméterrel kevesebb gáz fogyott az enyhe időjárás miatt

NRGreport | 2022.01.12. 16:00

248,6 millió köbméter földgázt fogyasztott az ország az idei év első hetében a szokatlanul enyhe időjárás miatt. Ez közel 110 millió köbméterrel kevesebb, mint az elmúlt 5 év átlagos január első heti fogyasztása. A magyarországi földgáztárolók töltöttsége 45 százalékos, amely az import forrásokkal és a hazai termeléssel elegendő tartalékot jelent még tartósan hideg idő esetén is -olvasható a MEKH közleményben.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) egész évben felügyeli a földgázellátást. A tárolókban elhelyezett készletek, a földgázimport, és a hazai termelés folyamatos ellátást biztosítanak.

2022 első hetének (január 1-től 7-ig tartó időszak) legmelegebb napján, január 4-én a földgázfogyasztás csupán 28,3 millió köbméter volt, mintegy 20 millió köbméterrel kevesebb, mint egy átlagos téli napon. Idén január 1. és 7. között összesen 248,6 millió köbméter gáz fogyott az országban. 2021 hasonló időszakában 324,4 millió köbméter, míg 2020-ban 369,9 millió köbméter. Az elmúlt 7 évből 2017-ben volt a legmagasabb január első hetének fogyasztása, ami 430,9 millió köbméter volt. ez annak is tudható be, hogy az Európai Unió műholdas rendszerének adatai alapján 2021 globálisan az ötödik legmelegebb év volt a rendszeres mérések kezdete óta, egyes régiókban rekordhőség tombolt– idézi a BBC a Copernicus Klímaváltozási Szolgálat friss jelentését.

Az elfogyasztott földgázmennyiség követi a hőmérséklet változását, hozzávetőlegesen a napi középhőmérséklet 1°C fokkal való változása két millió köbméterrel változtatja a fogyasztást (a fűtési időszakban). Idén január első hetében 3,3 °C volt napi átlagos középhőmérséklet, amely 2,4 fokkal haladja meg az elmúlt öt év megegyező időszakú átlagát. Az idei tél eddigi leghidegebb napja 2021. december 22 volt, ekkor -3,44 °C napi középhőmérséklet mellett 52,1 millió köbmétert fogyasztottak a lakosság és az ipari felhasználók.

A január elejei enyhe idő miatt jellemző alacsony napi fogyasztások ellenére az idei téli összesített gázfelhasználás hasonló az előző évihez.

A január 9-ei adatok szerint a magyarországi földgáztárolókban 2,8 milliárd köbméter gáz van, a töltöttség 45 százalékos. A rendelkezésünkre álló gázmennyiséget figyelembe véve a hosszú távú importszerződések és egyéb várható importmennyiségek elegendő tartalékot jelentenek még tartósan hideg idő esetén is.

 

 

Kép forrása: Pixabay.com

  NRGreport
Címkék
#2021   #árak   #földgáz   #gáz   #gázár   #gázszerződés   #Magyarország   #MEKH   #szén   #tél  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.