Trading

Olajóriások helyett energiaóriások

NRGreport | 2022.01.12. 05:00

A magas energiaárakból származó bevételnövekedés ellenére, Európa fő olajtársaságai mégis elfordulnának az olajtól.

A 2021-ben megugró olaj- és gázárak több milliárd dolláros nyereséget hoztak a vezető olajvállalatoknak, ami szöges ellentétben áll az előző évvel, amikor az energiaárakban drasztikus csökkenést figyelhettünk meg a koronavírusjárvány és az azt követő gazdasági visszaesés miatt – olvasható a Reuters beszámolójában.

A vállalatok, hasonló esetben, a történelem során a legtöbbször a megnövekedett bevétel jelentős részét hosszú távú projektekbe fektették, hogy az előző évi visszaesés után növeljék az olaj- és gázkitermelést, csak úgy, mint a tartalékokat.

Viszont idén, az előző időszakoktól eltérően, az európai BP, Royal Dutch Shell, a TotalEnergies és az Equinor, valamint az Eni, arra összpontosítanak, hogy minél több készpénzt juttassanak vissza a részvényeseknek, ezzel a cégbe vetett bizalmukat erősítve, miközben megkezdik a kockázatos átállást az alacsony szén-dioxid-kibocsátású és megújuló energiaforrások felé.

Európai olajóriások

Ben Cook, a BP Capital Fund Advisors portfóliómenedzsere által elmondottak alapján, "minden nagy olajvállalat – azáltal, hogy olyan olajmezőkre helyezi át a hangsúlyt, melyek nagyobb befektetési hozamot biztosítanak a részvényeseknek, és így hátrahagyja a már létező eszközöket – bizonyos mértékig a visszaesést kezeli”.

Ennek ellenére, a vállalatokat célzó, befektetők, aktivisták és kormányok részéről érkező nyomás, arra vonatkozóan, hogy az éghajlatváltozást mielőbb kezelni kell, sok esetben maga után vonja azt, hogy az európai olajóriások elzárják a csapokat az olajra fordított kiadásoktól, noha az árak, a kereslet és a kettővel kapcsolatos kilátások is egyaránt szilárdak.

Az olajkitermelés csökkentésére és a részvényesi hozamok növelésére irányuló kétirányú stratégiára, kiváló példa volt amikor a Shell szeptemberben 9,5 milliárd dollárért eladta az Egyesült Államokban található Permi (Texas nyugati részén és Új-Mexikó délkeleti részén fekvő kőolajban és földgázban gazdag terület) palaolaj-üzletágát, úgy hogy vállalta, hogy 7 milliárd dollárt visszajuttat a befektetőknek.

Csökkenő olajkitermelés

A Bernstein Research adatai szerint az új olajprojektekbe történő beruházások csökkenésével az öt legnagyobb európai energiaipari vállalat olajtermelése több mint 15%-kal, napi 6 millió hordó alá fog csökkenni 2030-ra.

A BP és a Shell által közölt információk is a hosszú távú csökkenést erősítik. A brit vállalat, közölte, hogy a 2019-es szintről 2030-ra 40%-kal, azaz nagyjából napi 1 millió hordóval csökkenti olajkitermelését. A Shell azt nyilatkozta, hogy olajkitermelése 2019-ben érte el a csúcsot, míg az Eni azt mondta, hogy kitermelése 2025-ben fog tetőzni, ennél később csak alacsonyabb szinten érhet el.

Mi a helyzet az USA-ban?

Az amerikai vállalatok befektetői is számíthatnak arra, hogy kifizetéseik rekordösszegűre emelkednek, azonban az előző példákkal ellentétben, a Fehér Ház felszólításai által ösztönözve, az ExxonMobil és a Chevron, az Egyesült államok két vezető olaj- és gázipari vállalata, továbbra is új olajprojektekbe fektetné bevételét.

A Bernstein elemzése szerint 2022-ben az európai cégek rekordösszegű, 54 milliárd dollárt fizetnek vissza a befektetőknek osztalék és részvény-visszavásárlás formájában, míg az Exxon és a Chevron együttesen több mint 30 milliárd dollárt.

A kőolajtermelés továbbra is kulcsfontosságú üzemanyag marad az energetikai átmenetben, a földgáztermelés pedig növekedni fog, mivel jelenleg több ország, köztük India és Kína is, a legszennyezőbb fosszilis tüzelőanyag, a szén helyettesítésére használja a gázt.  

Ugyanakkor az európai olajipari nagyvállalatok a megújuló energiaforrásokra, például a szél- és napenergiára irányítják át a kiadásaikat, azt ígérve, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzletágakból származó megtérülés hosszú távon eléri, sőt meg is haladja majd az olaj- és gázkitermelését.

Ez ellentétben áll az amerikai vállalatokkal, ahol az ExxonMobil és a Chevron nagyrészt távol tartja magát a megújuló energiaforrásoktól. Az Amerikai Energia Információs Hivatal szerint az olaj iránti kereslet várhatóan 2030 körül tetőzik majd.

"Az olajipari vezetők tisztában vannak a közvélemény nyomásával, a környezetvédelmi felelősségükkel és azzal az ellenszenvvel, amelyet minden nagyobb új munka okozhat" – mondta Russ Mould, az AJ Bell online platform befektetési igazgatója, majd azt is hozzátette, a vállalatok ellenállnak a kísértésnek, hogy a termelést az eredeti szintre állítsák vissza.

Európa stratégiája tesztelési eset lesz, mondta Ben Cook, a BP Capital Fund munkatársa.
"Nehéz megmondani, hogy kinek van igaza az átmenet ütemében. Az idő fogja megmutatni, hogy Európa túl gyorsan ment-e."

 

Fotó forrása: pexels.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.