Szabályozás

Decemberben is töretlenül Európa legalacsonyabb energiaárait fizette a magyar lakosság

NRGreport | 2022.01.14. 14:10

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint decemberben is Európa legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhattak a magyar lakossági fogyasztók.

A MEKH adatai szerint decemberben a földgáz átlagára Budapesten volt a legalacsonyabb 26 európai főváros összehasonlításában. A villamos energiáért a magyar háztartások a második legkedvezőbb árat fizették.
Koppenhágában volt a legdrágább a szolgáltatás, egészen pontosan 39,82 eurócent/kWh, de a magyarokhoz képest bécsi szomszédjaink is dupla áron jutottak a villamos energiához (29,29 eurócent/kWh).

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia – és földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben.

A MEKH nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi árösszehasonlítása szerint a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia átlagára decemberben 10,46 eurócent/kWh volt, amely a vizsgált fővárosok listájában a második legkedvezőbb. 2021 decemberében Budapesten a földgáz lakossági átlagára 2,83 eurócent volt, amely a felmérésben szereplő fővárosok között a legolcsóbb.

Fotó forrása: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.