Vállalatok

Elkeltek a hazai Lukoil kutak, és itt még nincs vége

NRGreport | 2022.01.14. 11:13

A MOL szerdán jelentette be, hogy a Grupa Lotos SA-val és a PKN Orlennel aláírt megállapodás értelmében 417 töltőállomást vásárol Lengyelországban. A MOL azt is közölte, hogy megállapodást írt alá a Normbenz Magyarország Kft. megvásárlásáról, amely 79 töltőállomást üzemeltet Magyarországon Lukoil márkanév alatt.

A MOL-Normbenz megállapodás egy 2021 márciusában lebonyolított akvizíció folytatása, amelynek során a Slovnaft, a MOL-csoport szlovák leányvállalata vásárolta meg a Normbenz Slovakia s.r.o. 100%-os tulajdonrészét és 16 Lukoil márkanév alatt működő szlovákiai töltőállomást.

Ahogy Ratatics Péter, a MOL-csoport Fogyasztói Szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója fogalmazott, ez az akvizíció több szempontból is fontos a MOL számára. A kiskereskedelmi hálózatával immáron 10.országba belépő MOL valóban optimalizálja operációját és megveti lábát a hatalmas lengyel piacon, mindez regionális pozícióját tovább erősíti. Ám az optimalizálás nem csak a magyar vállalatra igaz: az eladási kényszerben lévő lengyel PKN Orlen az eszközcserék révén megindulhat délebbre, most Magyarország felé már biztosan.

A MOL szerdán jelentette be, hogy aláírták a Grupa Lotos SA-val és a PKN Orlennel a megállapodást, amelynek eredményeként 610 millió dollárért a Mol 417 töltőállomást vásárol Lengyelországban és a 3. helyre léphet elő a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piacon. Az akvizíció végleges jóváhagyásától függően a megállapodás részeként, a MOL összesen 185, azaz Magyarországon 144 és Szlovákiában 41 töltőállomást ad el 259 millió dollárért a PKN Orlennek. Vagyis hamarosan nálunk is megjelenhet az Orlen márka, ami kevésbé ismert a hazai vásárlóknak – s bár piros, mint a Lukoil, de a lengyel márka magyar piacon való felépítése nem megúszható.

A versenyhatósági engedélyezési folyamat akár egy évig is, de minden bizonnyal több hónapig is eltarthat.

A MOL közleménye szerint a lengyel tranzakcióval a vállalat kiskereskedelmi portfólióját 1943-ról 2390 töltőállomásra növeli, kiskereskedelmi hálózatát pedig immár három tenger, az Adriai-, a Balti- és a Fekete-tenger határolja.

Fotók forrása:wikipedia, Normbenz, MOL

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.