Innováció

A Facebook adatközpontja miatt bukhatják a hollandok a klímacéljaikat

Stuth-Nagy Niki | 2022.01.15. 08:13

Egy új Facebook-adatközpont épül egy holland kisvárosban, amely hamarosan kétszer annyi energiát fog felhasználni évente, mint az egész város összesen.

Érdekes következményei lehetnek a Facebook új holland adatközpontjának: a beruházás annyival meg fogja növelni az energiafelhasználást, hogy az akár a dán klímacélokat is elkaszálhatja. Persze kérdés még, hogy hova fogják számolni ezt az óriási árammennyiséget – de az biztos, hogy a létesítmény kétszer annyi energiát fog elhasználni évente, mint amennyit a mellette fekvő holland kisváros.

A közösségimédia-óriás, amely jelenleg Meta néven fut, erős bírálatokat váltott ki az országban élő környezetvédelmi csoportoktól, attól tartva, hogy az adatközpont miatt Hollandia elhanyagolhatja klímacéljait.

A 166 hektáros terület terveit decemberben szavazta meg az önkormányzat képviselő-testülete, ez megnyithatja az utat a Meta számára a központ felépítéséhez az Amszterdam melletti Zeewolde városában. A tervezett központ – amely a Meta közösségi média platformjait, köztük az Instagramot, a WhatsAppot és a Facebookot fogja kiszolgálni – a becslések szerint évi 1380 gigawattóra energiát használ majd el. A Meta kikötötte, hogy az energia csak megújuló forrásból származhat, de a központ a becslések szerint továbbra is az ország jelenlegi szélenergia-termelésének 10 százalékát fogja igényelni. Így a hollandok nincsenek sokkal előrébb a megkötésekkel. Ráadásul az épületegyüttes felhasználatlan mezőgazdasági területen fekszik, így még potenciálisan hasznos földterületet is elvesz a falutól.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a világ legfenntarthatóbb adatközpontjait tervezzük, építjük és üzemeltetjük. 2020-ban elértük működésünk nettó nulla kibocsátását, és új ambiciózus célt tűztünk ki, hogy 2030-ra elérjük egész értékláncunk nettó nulla kibocsátását” – mondta a Meta szóvivője. Kérdés, hogy ez a hollandokon mennyit segít.

Az Amszterdamtól 50 kilométerre keletre fekvő Zeewolde-ban 22 000 lakos él, de az adatközpont által felhasznált energia becslések szerint egy 460 000 lakosú városéval lesz egyenértékű. A Meta kijelentette, hogy a tervezett adatközpont becslések szerint 400 állandó munkahelyet biztosít majd a környéken, és körülbelül 1000 ideiglenes munkahelyet az építési szakaszban.

Ha a tervek megvalósulnak, várhatóan öt adatcsarnok épül Flevoland tartomány egykori termőföldes területein. Ezzel Hollandia legnagyobb adatközpontja épül majd meg.

Az EU ötödik legnagyobb gazdasága már most is nehezen teljesíti a 2030-ra kitűzött széndioxid-kibocsátási célokat. A CO2-kibocsátás 38-48 százalékkal lesz alacsonyabb 2030-ban, mint 1990-ben, ez még mindig rendesen elmarad az EU azon céljától, hogy a kibocsátást 55 százalékkal csökkentsék az 1990-es szinthez képest az évtized végére.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.