Fenntarthatóság

Óriási síparadicsom pusztíthatja el az utolsó gleccsereket

Stuth-Nagy Niki | 2022.01.16. 09:05

Az „Európa legnagyobb egybefüggő gleccser-síközpontja” projekt potenciálisan elpusztíthatja a kontinens utolsó érintetlen gleccsereinek egy részét – szerencsére az ötlet nem aratott osztatlan sikert a helyiek körében sem.

Egy óriási síparadicsom kiépítését tervezik Ausztriában, amely azonban súlyosan érintené a helyi természetes területeket – köztük az Alpok néhány utolsó, érintetlenül fennmaradt gleccsereit is. Természetvédők küzdenek a projekt megvalósítása ellen, amely három, eddig természetes formájában fennmaradt gleccsert is érintene.

Az Ausztriában található, egészen pontosan tiroli Pitztal-gleccser és az Ötztal-gleccser/Sölden két síterep összekapcsolását célzó megaprojekt a már egyébként veszélyeztetett gleccserek eltűnésével fenyeget. A klímaváltozás már egyébként is felgyorsította a gleccserek olvadását az Alpokban, az „Európa legnagyobb egybefüggő gleccser-síközpontjának” nevezett projekt pedig még rátehet egy lapáttal. Az óriási beruházással keresztet vethetünk az Alpok néhány utolsó érintetlen gleccserének is.

A hat évig tartó építkezés drámai módon változtatná meg a természetes tájat. Az építkezés jó része egyébként közvetlenül a gleccseren történne, több mint 2800 méteres magasságban – ide már felhordani az építőanyagokat is természetromboló folyamat.

A WWF Ausztria jelentése szerint a projekt többek között három új sífelvonót, éttermet, bárt, 600 méter hosszú alagutat, és további mesterséges hórendszer felhúzását takarja. A beruházás 35 000 m³ beton felhasználását és 750 000 m³ szikla, föld és jég robbantását igényelné.

A hatalmas építkezés egészen a Linker Fernerkogelig terjedne, amely egy eddig érintetlen hegy, három szintén érintetlen, a klímaváltozás ellen „küzdő” gleccserrel.

Szakértők szerint egy ekkora beruházás teljesen tönkretenné az érintetlen, természetes környezetet – úgy, hogy utána lehetetlen lesz visszaállítani eredeti állapotára. A Linker Fernerkogel az egyik utolsó érintetlenül maradt gleccser a világon. A probléma nemcsak az élettelen természetet érinti: veszélybe kerül a biológiai sokféleség, ami magában foglalja a forrásokat, patakokat és folyókat, valamint olyan alpesi fajokat, mint a kecskebak, a hófajd és a nyírfajd, a szakállas keselyű és a rétisas. Az alpesi gyepek és erdők nagy része veszélyeztetett élőhely, EU-szabályozással védett. Kérdés, hogy hogyan sikerülhet a szabályozásokat megkerülve átvinni egy ilyen projektet, mint amilyen az Európa legnagyobb egybefüggő gleccser-síközpontja lenne.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.