Mobilitás

Az autó 2050-ben – Fenntartható energiákkal hajtva

Benedek Attila | 2022.01.17. 05:00

Egy jóslás következik arról, hogy mi várható közel három évtized múlva az autók terén. Akkora remélhetőleg eltűnik a klíma hiszti és a kék bolygó megmenekül.

Aki él-hal az autóért és szeret vezetni, azokra nem túl jó idők várnak a jövőben. Az autózás olyan tevékenységgé válthat, mint manapság a lovaglás és a lótartás: egy drága, de érdekes hobbivá. Az analógia nem véletlen, hajdanában a lovas közlekedésről történt a váltás az autóra. Az akkori reakció és a harc az új ellen, ismerősnek hat a mostani vélemény csörtékből.

Önvezetés és társai 

Mielőtt a jövő autóit mozgató energiákat sorra vennénk, a technológia oldalt is szerencsés körbe járni. A ma futó trendekből és abból, hogy néhány év alatt milyen sebességre kapcsolt az autókban használt elektronika fejlődése, viszonylag könnyű megtippelni a jövőt.

Az Egyesült Államokban, közelebbről San Francisóban már működik a Zoox tesztüzeme. Az önvezető doboz, előre lejárt és alaposan feltérképezett útvonalon gyűjti az utasait, akik applikációval rendelhetik meg a vezető nélküli, önvezető taxit. Ami természetesen teljesen elektromos.

 

A járművek közötti (V2V – vehicle to vehicle) és a járművek és az okos városok közötti kommunikáció segíti elő a belvárosokban az önvezetés alkalmazását. Ez lesz a rendszer melegágya, amit segít az érzékelők, radarok és az autóban alkalmazott számítógépek gyors fejlődése.

A technológiai oldalon ez várható, ami a megszűnés felé sodorja a fejlettebb országokban a kamionos, teherautó sofőr és a taxis szakmát.

A személyautónál a fülke belsejére kerül óriási hangsúly és az ott történő szórakoztatásra, időtöltésre. A teljes önvezetés eljövetele és a sok azonos technikát felsorakoztató autók miatt, az autós-újságíró szakma is kihalásra ítéltetett. Ugyanis a csodálatos belsőket és ezek szolgáltatásait tesztelni, már teljesen más műfaj lesz. Az autós cikkírásnak talán a veterános, belsőégésű motoros vonala lesz igazán kapós és erős. És a tippek, szakmai tanácsok vonala, ami a mostanság használt autók életben tartásával foglalkozik.

Energiák

A néhány év múlva biztosan színre lépő szilárdtest akkumulátorok fogják igazán bepörgetni az elektromos autók piacát. A könnyebb, gyorsabban tölthető akkuk nem biztos, hogy főszerepet kapnak a teherfuvarozásban és a buszok üzemeltetésében. Az elektromos teherautók, a városi áruterítésben lehetnek nyerők.

Az elektromos hajtásnak a legkisebb esélye a kis forgalmú vasúti vonalakon történő alkalmazás, ugyanis az üzemanyagcella és a zöld hidrogén kettőse itt is teret nyerhet. Ennek a technológiának az előnye a ma is sokat hangoztatott: pár perces tankolási idő és az akkuknál jóval könnyebb súly. Ezekkel a paraméterekkel és az évek alatt jobbá tett megoldásokkal, a hidrogénnel működő üzemanyagcella egész jól kisajátíthatják magának a közúti fuvarozást és a busz közlekedést. Főleg a városok közötti távolságokon.  

E-fuel, szintetikus üzemanyag

2020-as évek elejéből nézve elég nehéz elképzelni, hogy a ma még horror áron elkészíthető, karbonsemleges szintetikus benzin, gázolaj és repülőüzemanyag (kerozin) teret nyerjen. A mennyiség növekedésével és a különféle lobbi harcok józanész irányában történő fordulásával, eljöhet ennek a ma még lesajnált, „megvalósíthatatlan” zöld energia hordozónak az aranykora.

A legfőbb érv mellette, hogy a becsélések szerint 1,2-1,5 milliárd belsőégésű motorral szerelt autó közlekedik mostanság a Földön. Miközben az elektromos autók száma, tavaly lépte át a 10 milliót… S még nem beszéltünk a zöldítendő légiforgalomról.

Elektromos hajtás

A villanyhajtás előre törése az autózásban a Teslának köszönhető. Ha nincs Elon Musk, akkor a hagyományos gyárak még mindig azt hangoztatják, hogy 2030-ra tudunk majd 500 kilométeres hatótávú elektromos autót gyártani. Persze csak akkor, ha addigra a kormányok gondoskodnak a töltőhálózatról, mert hálózat nélkül nem tudjuk eladni ezeket a csodálatos masinákat.

A fenti gondolkodásmódnak szerencsére vége lett, és a hagyományos gyártók is elkapták a villanyhajtás fonalát. És ömlesztik a dollár és euró milliárdokat az akkumulátor technológiába. Különben szó szerint végük lett volna, és a legrosszabb esetben csak gyártásban szerezett tapasztalatukra építhetik a túlélésüket. A közben színre lépett tech cégek, szimpla bérgyártójaként.

A lényeg, hogy komoly előretörés várható elektromos autó fronton. Az még nem látszik, hogy a ma futó lítium korszakot követő szilárdtest akkut mi fogja követni. A villanyautók fejlődése persze hozza magával az áramtermelés zöldítését és a hálózatok gyors ütemű fejlesztését is. Mert ezek elengedhetetlenek velejárói a változásnak.   

 

Képek forrása: NissanZoox

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.