Innováció

A karbonsemleges villamosenergia előállítása után kutat a BME

NRGreport | 2022.01.19. 06:00

​Együttműködési megállapodást kötött a BME és az MVM, új kutatásaikban a klímasemleges gazdaság feltételeit, a villamosenergia-szektor innovatív megoldási lehetőségeit vizsgálják – olvasható az egyetem honlapján.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és az MVM Zrt. között létrejött stratégiai megállapodás egyben új kutatások elősegítője is lesz. A partnerségi együttműködés keretében a négyéves kutatási program vezetője, a műegyetemi Zéró Karbon Központ (ZKK) részvételével olyan területeket vizsgálnak, mint a klímasemleges gazdaság feltételei és a villamosenergia-szektort érintő innovatív műszaki, üzleti, illetve szabályozási megoldások.

A stratégiai megállapodást a Műegyetem részéről Czigány Tibor rektor és Kotán Attila kancellár írták alá, az MVM Zrt. részéről Czepek Gábor, az MVM elnök-vezérigazgatója és Bertalan Zsolt, csoportszintű technológiai és innovációs igazgató látták el kézjegyükkel.

„Sok évtizedes együttműködésünk kap új lendületet az együttműködési megállapodás aláírásával, amelynek keretében tudományos alapokra épülő innovációs tevékenységgel támogatjuk az energetikai vállalatot és hallgatóink gyakorlati tapasztalatokkal is bővíthetik tudásukat” – osztotta meg az új partnerségről vélekedését Levendovszky János, a BME tudományos és innovációs rektorhelyettese.

 A Műegyetem nyolc karán elérhető 25 alap- és 38 mesterképzési szak szinte mindegyike érinti az energetika és az energiagazdálkodás egyes területeit építőipari, informatikai, vegyipari, villamoshálózati vagy gazdasági szempontból. A témához kapcsolódóan a BME szakemberei a fenntartható épületek jellemzői mellett, az elektromos járművek hajtórendszereinek fejlesztési lehetőségeit és a mesterséges intelligencia energiagazdálkodásban betöltött szerepét is kutatják. E sokrétű kapcsolódást erősíti az MVM-mel most kötött megállapodás.

„A vállalatcsoport élen jár az energetikai innovációban, az energetikával kapcsolatos technológiák fejlesztésében, illetve stratégiájának fontos eleme a kutatás-fejlesztés és innováció. A Műegyetem számunkra fontos partner, legyen szó akár K+F tevékenységről, akár szakember képzésről” – hangsúlyozta a megállapodás kapcsán Bertalan Zsolt, az MVM csoportszintű technológiai és innovációs igazgatója. Az MVM Csoport meghatározó szereplője a magyar energiarendszernek, sikeres és versenyképes tevékenységével fontos szerepet vállal az ország energiastratégiai céljainak megvalósításában. Magyarország negyedik legnagyobb vállalatcsoportjaként, tevékenységével a hazai energetikai értéklánc minden területét lefedi. Az MVM Csoport célja, hogy megfizethető és tiszta energiát biztosítson ügyfelei részére fenntartható és a 21. század követelményeinek megfelelő módon.

Magyarország egyike annak az öt európai uniós tagállamnak (Franciaország, Dánia, Németország és Svédország mellett), amelyek nemzeti szinten is törvénybe iktatták, hogy az úgynevezett „zöld megállapodás” alapján 2050-re nulla nettó szén-dioxid kibocsátást érnek el, azaz karbonsemlegesek lesznek. A most induló négyéves kutatási programot vezető Zéró Karbon Központ arra a felismerésre építve jött létre a Műegyetemen, hogy a karbonsemlegességhez vezető „zöld átmenet” során olyan üzleti és technológiai újítások kapják majd a főszerepet, amelyek nemcsak kutatási és innovációs lehetőségeket kínálnak, de a hazai háttéripar megerősítésével a gazdaságfejlesztés fontos eszközeivé is válhatnak. A környezeti és a gazdasági szempontok párhuzamos érvényesítéséhez a műszaki és a társadalomtudományok szoros együttműködésére van szükség. Ennek megfelelő hátteret ad a Műegyetem, ahol mindkét területet oktatják, kutatják. „A ZKK egyfajta platformot biztosít azzal a céllal, hogy hazai tudásbázist építve a leginnovatívabb, jövőbiztos megoldásokat rövidtávon a gyakorlatban is alkalmazni lehessen. E célt megvalósítva Magyarország a nemzetközi térképre is felkerülhet. Ebben lesz stratégiai partnerünk az MVM” – erősítette meg az újonnan létrejött partnerség jelentőségét Kaderják Péter, a Zéró Karbon Központ (ZKK) vezetője. Az induló kutatások az energiaközösségek, az elosztói rugalmassági piac, az energiatárolás, az intelligens elosztóhálózati fejlesztések, valamint a kiberbiztonság egymással szorosan összefüggő témaköreit ölelik fel. A fenti kutatások megvalósításában alapvető jelentőséggel bír a BME és az MVM között frissen létrejött együttműködési megállapodás.

 

 

 

 

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.