Innováció

Jól halad a Siemens okosváros-kísérlete

NRGreport | 2022.01.19. 08:00

Bécsben, éles körülmények között tesztelik azon energiarendszereket, amelyek a fenntartható városfejlesztés alapjait adják a jövőben – derül ki a Siemens sajtóközleményéből.

Európában egyedülálló projekt zajlik Bécsben. Az osztrák főváros Aspern Seestadt városrészében, valós körülmények között tesztelik a jövő energiarendszereit. A cél, hogy valódi épületeken, hálózatokon, üzemeltetők és felhasználók részvételével tegyék próbára azon koncepciókat, amelyek fenntarthatóbbá teszik a városi területek energiaellátását.

A nagyívű projekt 2013-ban, az infrastruktúrák kialakításával indult, azóta pedig növekvő számban vonták és vonják be a rendszerek kipróbálásába, finomhangolásába a felhasználókat, a lakókat. Ahogy már korábban is beszámoltunk róla, Bécs 5,5 milliárd eurós városfejlesztési projektjét 2005-ben jelentették be, azzal, hogy ötezer lakás épül, plusz számos iroda, bolt, óvoda, iskola – azaz egy komplett kisváros nő itt ki a földből, relatíve távol a nagyvárosi nyüzsgéstől, természetközeli lakóhelyet kínálva az ide költözőknek. A 2,2 millió négyzetméteresre tervezett városnegyedből még egy ház sem állt, amikor 2010-ben megnyitották a 2-es U-Bahn idáig meghosszabbított vonalát, ami az első kézzelfogható lépés volt a tervek megvalósításában. 2013-ban aztán megkezdődtek a 40 millió eurós első szakasz építkezései, az egykori reptéri futópályák helyén exkavátorok vájták a városközpont szerepét betöltő tó medrét, aminek partján daruerdő nőtt ki. Mostanra már egy 20-25 ezer lakosú városról lehet beszélni, ami olyan tempóban növekszik, hogy a 2017-es Google Street View alapján rá sem ismerne senki.

Az energia adatalapú újragondolása

A tízezer lakást és huszonötezer lakót megcélzó városrész új megközelítéseket hívott segítségül, hogy sikeresen tesztelje a jövő energiahatékony rendszereit. A Siemens ehhez a dekarbonizáción, a decentralizáción, a diverzifikáción, a demokratizáláson és a digitalizáción alapuló innovatív megoldásai segítségével járul hozzá.

Az új városrészben működő megoldások egyike, hogy rendszerbe kapcsolták az energiafogyasztókat és -termelőket. Olyan energiaközösségeket hoztak létre, amelyek lehetővé teszik a helyben termelt, megújuló energia felhasználását, más szereplő számára történő átadását. Ebből profitál az elektromos járművek töltése is. Az áramhálózati üzemeltetés számára új elemzési metódust teszteltek, és előkészítették az intelligens hálózatok kiépítését is. Összekapcsolták az okosépületeket, és a hatékonyságnövelő épületautomatizálási rendszer bevetése mellett új világítástechnikai koncepciót valósítottak meg, valamint adatközponti hulladékhőt használnak egy klinika fűtésére. Folyamatosan nyomon követik az energiarendszerek adatait, és a kiértékeléshez, illetve a környezeti ingerekre való reagáláshoz csatasorba állították a mesterséges intelligenciát is. 

Ezen megközelítéseknek is köszönhetően eddig már 70 olyan felvetésre, kérdésre sikerült választ találni a kísérlet során, amelyekkel közelebb kerül a jövő klímasemleges energiavilágának megteremtése.

A városrész mögött álló kutatási projekt, a több mint száz szakértőt foglalkoztató Aspern Seestadt Smart City Research a Siemens támogatásával valósul meg. A projekt egyik célkitűzése, hogy valós adatok alapján piacorientált, méretezhető és gazdaságos megoldásokat dolgozzon ki a városi területek energiaellátásának jövőjére, továbbá klímabarát energiarendszereket hozzon létre.

Budapesti okos lakások

Itthon is egyre fontosabbak az ingatlanfejlesztéseknél is a digitális megoldások. A BudaPart lakóházaknál az okos megoldásokról Dr. Schrancz Mihály, a Property Market Kft. ügyvezetője beszélt még nyáron a Digitalhungary.hu-nak. Az interjúban elmondta, hogy nem csak attól lesz okos egy város, ha tele tesszük kütyükkel, hanem elsősorban attól, hogy nagyon alaposan végig gondoljuk, mit és hogyan csinálunk, vagyis „magas az egy négyzetméterre eső gondolatok száma”.  A lakóházakban rugalmasan bővíthető smart home rendszereket telepítenek, ezek szabályozzák a külső redőnyöket, a fűtést-hűtést a belső páratartalom függvényében, az igény szerinti világítás lehetőségeit. Fejlesztés alatt van a BudaPart applikáció második fázisa, ahol a már bekapcsolt modulok mellett számos új funkció elérhető lesz: a városnegyedben elérhető szabad parkolókhoz történő navigációtól, az éttermekből való házhozszállítás funkciókig. Fontos megemlíteni, hogy minden házukat BIM rendszerben terveztetik, mely egyre jobban segíti őket abban, hogy az egyes épületek első prototípusa, működő szimulációja digitálisan, a szoftverben készüljön el és ne a valóságban, így kiküszöbölve az első létrehozás során adódó hibákat, nehézségeket. Az egyik leglátványosabb okos megoldással az értékesítés folyamán találkozhatnak a vásárlók. A VR alkalmazásukon keresztül az érdeklődők bejárhatják a teljes városnegyedet, benézhetnek a lakásokba, és az értékesítési irodában állva azt is megtapasztalhatják a képernyőn keresztül, hogy milyen a kilátás akár egy öbölmenti, 16. emeleti lakás erkélyéről.

Fotó: Siemens

 

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.