Szabályozás

A hazai származási garanciák európai piacra kerülését segítik az új jogszabályok

NRGreport | 2022.01.21. 06:00

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) javaslatai alapján több jogszabály is módosult az év elején a származási garanciákkal és az úgynevezett energiamix-közzététellel kapcsolatosan – áll a MEKH sajtóközleményében.

Az uniós jogszabályi előírások hazai implementációjának egyik célja, hogy a magyar származási garanciák a nemzetközi piacon is elérhetők legyenek.

Az erőművek által megtermelt villamos energia közcélú hálózatokon keresztül jut el a fogyasztókhoz. A hálózatok egyaránt továbbítanak hagyományos és megújuló technológiákkal előállított villamos energiát. Azon fogyasztók számára, akik kifejezetten megújuló energiaforrásból vagy nagy hatásfokú kapcsolt energiatermelésből származó villamos energiát kívánnak felhasználni, a termelők származási garancia segítségével igazolják a szolgáltatott villamos energia megújuló eredetét.

Az Európai Unió „Tiszta Energia” csomagjában a származási garanciák és az úgynevezett energiamix-közzététel kapcsán a 2018/2001 EU irányelv és a 2019/944 EU irányelv tartalmaz előírásokat. Az uniós jogszabályi előírások hazai implementációjának keretében, 2021. július 1-től a villamos energiáról szóló törvény, 2022. január 1-től pedig a megújuló energiaforrásból és a nagy hatásfokú kapcsolt energiatermelésből nyert villamos energia származásának igazolásáról szóló Kormány rendelet, valamint a villamosenergia-rendszer irányításával, működésével és használatával összefüggő egyes adatszolgáltatásokról szóló 6/2008. KHEM rendelet módosult.

A MEKH szakemberei összegyűjtötték a származási garanciákkal kapcsolatos kérelmekre, tranzakciókra vonatkozó legfontosabb gyakorlati változásokat, amelyek ITT olvashatók.

A jogszabályi módosítások célja az uniós jog implementációján túl az, hogy a származási garanciákra és az energiamix-közzétételre vonatkozó hazai szabályozás megfeleljen a legjobb európai gyakorlatoknak is, és a MEKH csatlakozhasson a „European Energy Certificate System” (EECS) rendszerhez, ezáltal pedig a hazai származási garanciák kikerülhessenek az európai piacra.

A MEKH 2014. január 1-je óta biztosítja a származási garanciák használatát és üzemelteti a szükséges elektronikus számlarendszert. A MEKH az elmúlt 8 évben 5.695.811 darab származási garanciát jegyzett be a számlatulajdonosok részére, 2019-ben 461.911 darab, míg 2020-ban már 1.781.597 darab került be a hazai rendszerbe. Tavaly 1 683,566 GWh villamosenergia-fogyasztás megújuló eredetét igazolták származási garancia tanúsítvány segítségével. Ez az éves hazai felhasználás megközelítőleg 3,6 százaléka.

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.