Trading

Az omikron sem enyhít a világ olajéhségén

NRGreport | 2022.01.21. 05:00

Az OPEC kedden megerősítette azt, hogy előrejelzései szerint a 2022-es évben a világ olajkereslete erőteljesen növekedni fog. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete szerint az infláció féken tartása érdekében várható kamatemelések sem rontják a kilátásokat – írja a Reuters.

Ezt a nézetet hazai szakértők is osztják. Pletscher Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője az Erste Befektetési Zrt. és a Random Capital Zrt. közös sajtótájékoztatóján kifejtette, a kereslet az omikron terjedése ellenére töretlenül nő, év végére mindenkori csúcsra juthat a világban az olaj ára – olvasható több hazai hírlap összefoglalójában.

Az Erste Befektetési Zrt. egy másik munkatársa, Varga Ádám, advisory desk és termékfejlesztési vezető szerint az inflációs nyomásra reagáló jegybanki szigorítások ellenére jelentős szabad tőke keresi a helyét a világban, majd azt is hozzátette a nyersanyagpiac, vagyis a földgáz, kőolaj és ipari fémek piaca teljesített az egyik legjobban tavaly.

„Míg az új, omikron-variáns 2022 első felében éreztetheti hatását, ami a további zárlati intézkedésektől és a munkaerőre ható növekvő kórházi ellátottságtól függ, a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzések továbbra is pozitívak maradnak” – áll az OPEC jelentésében.

Egy francia hírportál, az energynews.pro arról számolt be, hogy az olajpiacon intenzív vételeket figyelhettünk meg az utóbbi időben, különösen az egyes nyersolaj fajták iránti kereslet nőtt. A Brent határidős jegyzései például 2022 január eleje óta, bizonyos esetekben 10%-kal is megugrottak. A forrás szerint ez a tendencia azt mutatja, hogy az omikron hatása nem okozott mélyreható zavarokat az olajpiacon.

Az olajár az OPEC beszámolójának megjelenése után szintén emelkedett, 88 dollár közelében kereskedtek vele (hordónkénti ár). Kedden az árak a 88,13 dollárt is elérték, ami 2014 októbere óta a legmagasabb érték.

Az OPEC közölte, hogy várakozásai szerint a világnak 2022-ben 28,9 millió bpd-re lesz szüksége tagjaitól, ami nem változott a múlt hónaphoz képest, és elméletileg lehetővé teszi a termelés további növelését. Állítása szerint a második negyedévben várható amerikai kamatemelés, sem fogja visszavetni a keresletet, mert az ottani kamatemelés egybeesik az északi félteke autózási szezonjával, ami növeli az üzemanyag-keresletet.

Azonban az OPEC pozitív előrejelzései ellenére, nem mindenki teljesen bizakodó. Az év eleji kazahsztáni válság erősíti az olajellátás visszaesésétől való félelmeket. Ugyanígy a líbiai, az ecuadori és a kanadai zavargások is.

Pletscher Tamás számára, az energiaárakban a legnagyobb felfelé mutató kockázatot idén egy esetleges orosz-ukrán konfliktus jelenti, míg jelentősebb árcsökkenést a járvány egy újabb, nagyobb, a gazdaságot visszafogó hulláma eredményezne.

Foró forrása: pixabay.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.