Fenntarthatóság

Idén Grenoble lett Európa zöld fővárosa

NRGreport | 2022.01.22. 05:00

A franciaországi Grenoble vette át egy évre az Európa zöld fővárosa címet a finnországi Lahtitól – közölte az Európai Bizottság.

A címet  minden évben olyan város kapja, amely úttörő a környezetvédelmet támogató életmód kialakításában, különleges erőfeszítéseket tesz a környezet és az életminőség javítására, valamint a fenntartható fejlődés megteremtésére – számolt be az MTI.

A Európa zöld fővárosa címet és a vele járó 600 ezer eurós díjat az Európai Bizottság hozta létre és első alkalommal 2010-ben ítéltek oda Stockholmnak.

Választásnál összesen 12 szempontot vesznek figyelembe, köztük a közlekedést, a zöld területek fenntartható felhasználását, a levegő minőségét, a zajszennyezést, a hulladékkezelés és a vízgazdálkodás helyzetét, az energiafelhasználás hatékonyságát.

Az idén megválasztott Grenoble Európa egyik legegészségesebb helyévé vált az elmúlt években. A francia síparadicsomban lévő város tizenegy év alatt 25 százalékkal csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását, és azon dolgozik, hogy 2030-ra 50 százalékos csökkentést érjen el.

A város nagy hangsúlyt helyez az éghajlatváltozás mérséklésére, a fenntartható városi mobilitásra és a zajszennyezés csökkentésére is. Népszerűsíti a kerékpározást, ezenkívül a város egész területén 30 km-es sebességkorlátozást vezettek be, ezzel a város Franciaország legnagyobb alacsony kibocsátású zónája lett.

A város megújuló energia termelése is figyelemre méltó. Az Európai Bizottság honlapján található információk alapján 2022-ben a lakosok fogyasztásának megfelelő mennyiségű megújuló energiát fog termelni.

A zöld városi lét nem csak a felnőttekre érvényes, a város iskolai étkezdéi a termékeik legalább 60%-át helyben vagy biogazdaságokból szerzik be (óvodák esetében 95%).

 

Kiemelt kép forrása: pixabay.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.