Mobilitás

Az állami autópark zöldítése – Az igazi látszatintézkedés?

Benedek Attila | 2022.01.24. 05:00

Az Egyesült Államok elnöke, tavaly nagyszabású környezetvédelmi akcióterveket jelentett be. Az állam autóinak a zöldebbé tétele is napirenden van, apró probléma: nincsnek céldátumok…     

Elsőként nézzük a számokat. A tengerentúli államapparátus összesen 645047 darab járművet használ. Ez a különböző ágazatok között, a következőképpen oszlik el: az egyik legnagyobb tételt a posta járművei jelentik, náluk 225 ezret számlál a flotta. A különféle kormányhivatalok, ügynökségek 245 ezer járművet használnak. A katonaság sem panaszkodhat, mert az egyenruhások, 173 ezer gépjárművet üzemeltetnek.                     

Az elektromos autókra történő átállás a becslések szerint 20 milliárd dolláros költséggel járna. Ami ellentételezi az óriás beruházást, hogy éves szinten 4,4 milliárd dollárt költ az állam a járműpark fenntartására. Ez idővel drasztikusan lecsökkenhet.  

Az átállás nehézsége

Azt, hogy az Egyesült Államokban mennyire nehéz lesz a váltás az elektromos autókra és más alternatív hajtásra jól mutatja, hogy az államapparátus járműveinek mindössze 0,5 százaléka tisztán elektromos (32252 db)… Szintén 2019-es adat, hogy zömmel a katonaság teherautóiban, terepjáróiban dízelmotor ketyeg. Ez elég jó mennyiség, mert az összlétszám 12 százalékát jelenti, azaz 77 886 darabot.

A benzinmotor természetesen hódít, a járművek 52 százalékában alkalmazzák. Egy időszakban nagyon népszerű volt a tengerentúlon a flexi fuel, azaz a bioetanol alapú üzemanyag. Több autómárka is ráállt a gyárilag átalakított modellek forgalmazására. Erre a zöld hullámra bizonyíték, hogy az állam járműveinek a 30 százaléka tankolja ezt a zöldebb benzin fajtát.

Nálunk is sláger volt a motorból nagyobb teljesítményt kipréselő, kevesebb CO2-t levegőbe engedő, viszont megemelkedett fogyasztást hozó E85-ös. Azaz 85 százalék bioetanol és 15 százalék benzin keveréke. A manapság kevésbé népszerű benzinfajta, nálunk nagy valószínűséggel a lobbi harcoknak esett áldozatul. A felfutását követően, 2011-ben – néhány adóemelést követően – gyorsan lecsengett a körülötte lévő láz. Más környezetben, szerencsére jól működik

Ígéretek földje

Az egyik legszebb példája lehet a zöldmosásnak – azaz a green washingnak – az elnök rendelete. A zöld zászló lengetése és a bejelentés rendben van, de hiányoznak belőle a céldátumok. Tehát mikorra és mennyi járművet cserélnek le. Plusz, a hivataloknál mennyi töltőállomást állítanak fel. Így az egész rendelkezés, egy megfoghatatlan, de rendkívül jól hangzó PR lufinak tűnik. A többi, közlekedéssel kapcsolatos tervükhöz pedig iszonyatos összegek kellenek. 

A posta

A csereprogramban legbiztosabb pontnak sokáig a posta járművei tűntek. Az állami cég levélkihordó járművei 1987 és 1994 között készültek, ezért az átlagéletkoruk közel 30 év. A Grumman LLV-k korával az is jár, hogy évente, egy autóra vetítve kb. 5000 dollárt emészt fel a karbantartásuk, ami az összes autót nézve, nagyon sok pénz.

2021 januárjában meghirdetett járműcsere program nyertese a Workhorse lett, amely korábban Amp Electric Vehicle néven futott. A vállalat 6 milliárd dolláros szerződése a nyáron kútba esett, mert kiderült, hogy a posta döntéshozói részvényeket kaptak a cégtől és a prototípusok sem voltak olyan jók, mint amit ígértek… A lényeg, hogy a villamosítás most áll. Közben a nagy futárcégek, gőzerővel tolják az elektromos furgonok piacra dobását.   

A hadsereg

A haderőnél is nagy a fókusz az elektromos hajtáson, mert ez a csendessége miatt jól jön a harctéren. Szerencsére nem csak erre a területre fókuszálnak. Itt biztos befutó lehet a General Motors katonai részlege, mert felhasználhatják a márka Ultium elektromos padlólemezeit és hajtását. A hibrid vonalat sem hanyagolják, és a dízel- generátorokat sem. Ezek segítségével töltik fel a katonai autókat, így olcsóbban jönnek ki, mint a szimpla dízelmotor használatával.

Szerencsére nem csak ez az irány létezik, az üzemanyagcella is bevetésre kész a nagyobb autókban és a dízel-hibriddel is kísérleteznek a nagy teherautókban. Ezért több fronton zöldíthetik az amerikai hadsereg járműparkját, ami hatalmas korszerűsítés előtt áll.

 

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.