Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

A hajózás miatt halhatnak ki végül a bálnák

Stuth-Nagy Niki | 2022.01.25. 09:13

A hajók komoly veszélyt jelentenek a bálnákra, és potenciálisan a veszélyeztetett alfajok kihalását is okozhatják, ha minden így marad, ahogyan most van.

Jelenleg becslések szerint nagyjából 1,3 millió bálna él a világóceánban, ezek az állatok azonban egyre fokozódó hajóforgalommal néznek szembe, ami finoman szólva sem tesz jót az egészségüknek. A bálnáknak ugyanis viszonylag gyakran a felszínre kell jönniük táplálkozás vagy szaporodás céljából, ekkor pedig ütközhetnek a hajókkal, ami akár a bálnák pusztulásához is vezethet.

A globális tengeri forgalom négyszeresére nőtt 1992 és 2012 között. A világ egyes szegleteiben, ahol korábban kevésbé volt jellemző, például az Északi-sarkvidéken, 2013 és 2018 között valójában megduplázódott. A bálnák száma eközben csökkenőben van – a helyzeten pedig a forgalom növekedése sem segít.

A kereskedelmi célú bálnavadászat 1986-os betiltása óta a bálnákat fenyegető legnagyobb mérhető veszélyt a járulékos kifogások jelentik, vagyis az, ha úgy fogják ki az állatokat, hogy nem ez a célfaj, a bálna csak „rosszkor volt rossz helyen”. Becslések szerint évente 300 000 bálna hullik el, miután belegabalyodnak a horgászfelszerelésbe.

Úgy tűnik azonban, hogy a hajókkal való ütközés nagyobb problémát jelenthet: ezek a csapások legalább olyan gyakoriak lehetnek, mint a véletlen járulékos halászat, csak nem lehet őket hatásosan mérni. A kikötőbe belépő hajó elejére erősített bálnatest szomorú látványa a baleseteknek csak töredékét mutatja.

„Nagyon nehéz megmondani, hogy valójában hány bálnát érintenek ezek a balesetek, hiszen a testük lesüllyed, és soha nem találják meg őket a tengerben” – mondja Sue Fisher, az észak-amerikai Bálna- és Delfinvédelmi Társaság politikai igazgatója. „Sok bálnát a tengerparton találnak olyan sérülésekkel, amelyek egyértelműen ütközés következményei.”

Egyes populációk esetében, például a kritikusan veszélyeztetett északi simabálnánál, amelyek fő élőhelye az USA és Kanada keleti partjai, a probléma még nagyobb. A hajóütközések miatti halálozás lehet az utolsó választóvonal a kihalás és a túlélés között – írja honlapján a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság.

A problémára azonban van megoldás: a WSO, vagyis a Fenntartható Világ Szervezet (World Sustainable Organization) szerint a hajók számára fel kellene állítani egy olyan követelményrendszert, amely kötelezné őket a hatékonyabb bálnafigyelésre, valamint a megfigyelési adatok megosztására is. Ezt a rendszert még csak most indították útjára, de már két nagy szállítóhajó-vállalat, a Seatrade és a GreenSea is beállt mögé, megszerezve a bizonyítványt arról, mennyire fenntarthatók a bálnák fennmaradása szempontjából.

 

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.