Innováció

A britek építik a legnagyobb úszó szélfarmot

Stuth-Nagy Niki | 2022.01.27. 05:00

Majdnem egymillió brit háztartást tud ellátni energiával az új, „kolosszálisnak” nevezett úszó szélfarm, ha megépül.

A britek nem aprózzák el a dolgot, ha szélenergiáról van szó: nekiálltak megtervezni és kivitelezni a világ legnagyobb úszó szélfarmját, amely Anglia és Wales partjai mellett épül majd meg, és amely hússzor akkora lesz, mint a jelenlegi csúcstartó. A Gwynt Glas (walesi nyelven „kék szél”) nevű projekt előreláthatólag 927 400 háztartást lesz képes ellátni árammal.

Bár a pontos helyszínét még nem állapították meg, annyi biztos, hogy a Gwynt Glas Anglia és Wales partvonala mentén húzódik majd, és jelenleg egy mintegy 1500 négyzetkilométeres helyszínt vizsgálnak a Kelta-tengeren, 70 kilométerre a partvonaltól.

A jelenlegi rekordtartó úszó szélfarm is Nagy-Britanniában található: a Kincardine szélfarm tavaly októberben állt munkába, nagyjából 50 megawattnyi energiát generál. A létesítmény Aberdeen városától nem messze található az Északi-tengerben. A most tervezés alatt álló, a francia EDF és az ír DP energiavállalatok közös projektje azonban, mint korábban említettük, hússzor ekkora lesz, és nagyjából 1 gigawattnyi áramot lesz képes termelni.

A tengeri szélerőműpark lehetőségeket kínál mind a helyi, mind a nemzeti közösségek számára – mondja Scott Sutherland, az EDF Renewables UK úszó szélerőművekért felelős részlegének vezetője. „Az úszó szélerőmű izgalmas és új technológia, amely befektetéseket és munkahelyeket teremthet a part menti közösségek számára” – tette hozzá.

Az úszó szélerőműveket nem a tengerfenékhez, hanem egy víz alatt lebegő platformhoz erősítik – innen ered az „úszó” jelző. A szárazföldön építik meg őket, és hajókon viszik a vízre, ahol végül kábelekkel kötik ki megépítés után. Míg a hagyományos vízi turbinák maximum 50 méteres mélységig építhetők, az úszó változatoknál nincs ilyen korlátozás, több helyszínen fel lehet őket húzni.

Ez azt jelenti, hogy jobban tudnak idomulni a horgász- és hajózási útvonalakhoz, valamint erősebb szélerősségig juthatnak – kutatások szerint ugyanis a tengeri szélenergia körülbelül 80 százaléka a mélyebb vizek környékén rejtőzik.

Ez az elhelyezés azt is jelenti, hogy a partról nem láthatók a turbinák, ami sokak számára óriási előny. Egy 182 cm magas ember nagyjából 5 km-re lát ki a tengerre, így az Egyesült Királyság partjainál található új szélerőmű turbinái nem lesznek láthatóak a szárazföldről.

Tavasz óta zajlanak a helyi emlős- és madárfajok természetvédelmi felmérései, így ezt is figyelembe veszik majd a helyszín kiválasztásánál.

Főkép: Flickr / mmatsuura

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.