Fenntarthatóság

A pandémia sem csillapította az elektromos autók iránti lelkesedést

NRGreport | 2022.01.28. 06:00

A Jövő Mobilitása Szövetség adatai szerint tavaly 71 százalékkal nőtt az elektromos autók száma Magyarországon, így jelenleg már több mint 21 540 tisztán elektromos autó közlekedik az ország útjain – közölte a szövetség szerdán az MTI-vel.

 

A nyilvános elektromosautó-töltők száma 2021 első félévében 45 százalékkal nőtt és jelenleg 1627 darab engedélyköteles töltő üzemel az országban. Az elektromos autók vásárlásának növekedéséről a prémium járműveket gyártó Audi is beszámolt. Közleményükben az értékesítés csekély visszaeséséről, egyidejűleg az elektromos modellek értékesítésében csaknem 60 százalékos bővülésről számoltak be a globális beszállítói problémákkal és a pandémia hatásaival terhes 2021-es év teljesítménye alapján.

Az Audi a 2021-es évben csaknem 1 680 512 autót adott el, ami 0,7 százalékkal marad el a 2020-as évtől. A közlemény szerint 2021 első féléve erősen indult, a 981 681 átadott jármű a cég történetének új csúcsa volt. Az év második felében azonban tartóssá vált a félvezetőhiány, emiatt az átadások a negyedik negyedévben 34,2 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest.

Kiemelték: ugyanakkor a teljesen elektromos modellek értékesítése folyamatosan növekszik, 2021-ben az Audi 81 894 teljesen elektromos járművet adott el, ez 57,5 százalékos növekedés. A márka az elmúlt évben négy új elektromos modellt vezetett be, jelentősen bővítve ezzel elektromos termékportfólióját – jegyezték meg. A tervek szerint 2025-re több mint 20 teljesen elektromos modell lesz az Audi portfóliójában és a márka 2026-tól kezdődően kizárólag elektromos modelleket fog kínálni.

Az Audi közleményükben hangsúlyozták: a vállalat elkötelezettsége az elektromobilitás mellett a beruházási kiadások tervezésében is megmutatkozik, a 2021 végén jóváhagyott tervek alapján 2022 és 2026 között mintegy 18 milliárd eurót költ majd villamosításra és hibridizációra.

 

Magyarország az elektromos autók világában

 

Azonban nemcsak az Audi, hanem Magyarország is kiveszi a részét az elektromos autók gyártásában, ugyanis idén hatvanöt magasan képzett mérnökkel indul el a legnagyobb orosz járműgyártó magyarországi kutatás-fejlesztési központ. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a KAMAZ között tavaly nyáron kezdődött egyeztetés a kétoldalú együttműködés kialakítása céljából az elektromos járműipar területén. A tervezett kooperáció két lépcsőben valósulhat meg, az első ütem a közös kutatás-fejlesztésre fókuszál, melyben a magyar fél a mérnöki csapatépítés támogatásával, az egyetemi és ipari partnerségek ösztönzésével, világszínvonalú tesztkörnyezet biztosít majd. A második ütemben pedig következhet a gyártókapacitások kiépítése és felfuttatása, amelyhez a magyar partner javasol majd beruházási helyszínt. A tervek szerint legkorábban 2025-től állíthatnak majd itt elő az induláskor évi mintegy 32 ezer elektromos járművet. A magyarországi üzem a becslések szerint 2030-ra közel tízszeresére növelheti termelését.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kiemelte: "A járműgyártás a hazai gazdasági növekedésben, ipari teljesítményben, foglalkoztatásban és kivitelben is meghatározó ágazat. Magyarország egyértelmű érdeke tehát, hogy a több szempontból korszakváltáson áteső szektor fenntartható jövőjét jelentő minden területen erősítse képességeit. A tiszta elektromos járművek fejlesztésében a ZalaZONE tesztpályával, előállításukban pedig az európai szinten élenjáró akkumulátor-gyártókapacitással fogunk pozíciót. A KAMAZ fél évszázados tapasztalattal bír az iparágban. Az együttműködésnek köszönhetően budapesti székhelyük jelentős elosztó központtá válhat az európai értékesítésben."

 

Mire figyeljünk?

 

A fenntartható közlekedési megoldások és innovációk népszerűsítését célzó Jövő Mobilitása Szövetség szakértői a téli elektromos autózáshoz is hasznos tanácsokat adnak közleményükben. Egyebek közt felhívják a figyelmet arra, hogy télen megnő az elektromos autók fogyasztása is – hasonlóan a benzines és dízeles járművekhez -, így azonos útvonalon hosszabb töltési idővel kell számolni.

A németországi Duisburg-Essen Egyetem kutatása szerint télen 7 fok alatt nagyjából 25-30 százalékkal csökkenhet az elektromos autók nyáron megszokott hatótáva, extrém hidegben (mínusz 7 Celsius-fok alatt) pedig akár 40 százalékot is eshet – írták. Télen egyrészt a hideg levegő magasabb közegellenállása miatt emelkedik meg a fogyasztás, másrészt a téli guminak nagyobb a gördülési ellenállása, amit tovább növel a gyakran nedves, havas, szennyezett útburkolat. Mindez lassú tempónál kevésbé érhető tetten, de országúton és autópályán jelentős különbséget is jelenthet. Hozzátették, hogy míg a hagyományos üzemű autók utastere a motor hulladékhőjével is fűthető, az elektromos autónál a fűtés is az akku kapacitását emészti.

Téli használat mellett az elektromosautó-töltés megkezdése előtt érdemes az akkumulátort úgy használni, hogy minél inkább megközelítse az akkumulátor az ideális töltési hőmérsékletet – javasolja a Jövő Mobilitása Szövetség. Ehhez egyebek közt az autó előfűtését ajánlják, amit szinte minden elektromos autón applikáción keresztül lehet intézni. Csatlakoztatott töltőkábellel külső áramforrásról fűthető fel az utastér és jégmentesíthető a szélvédő még elindulás előtt. Ha az autó éjjel a szabadban parkol és tölt, akkor az előfűtéssel együtt a töltést is érdemes a reggeli tervezett induláshoz igazítani – tették hozzá. Főleg a városon kívüli utak tervezésekor kell számolni a megnövekvő töltési idővel, és több tartalékot kell hagyni az akkuban a következő töltőhöz érés előtt.

További hasznos tippekért olvasd el korábbi cikkünket is.

 

 

 

 

Kép forrása: Unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.