Trading

Hétéves csúcsokat dönget az olajár

NRGreport | 2022.01.28. 13:38

Az elhúzódó ellátási aggodalmak hatodik hete emelik az olaj árát. A geopilitikai feszültségek miatt a Brent nyersolyaj határidős jegyzései 90 dollár felett állnak hordónként, tegnap már elérve ezzel a 91,04 dolláros, 2014 októbere óta mért legmagasabb árfolyamot.

Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) nyersolaj határidős jegyzése 57 centtel, azaz 0,7%-kal 87,18 dollárra emelkedett. A WTI már hétéves csúcsát is elérte, 88,54 dolláron.

Ez lehet mind a Brent, mind a WTI leghosszabb heti emelkedéssorozata 2021 októbere óta.

Az energiapiacokat többek között az ukrán válság okozta aggodalmak fűtik. Oroszország bár csapatokat vonultatott fel Ukrajna határa közelében, azt állítja, nem tervez lerohanást.

"A hordónkénti 90 dollár még mindig kemény diónak bizonyul az európai benchmark számára" – mondta Stephen Brennock, a PVM elemzője.

A piac az OPEC+, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) és az Oroszország által vezetett szövetségesek február 2-i találkozójára összpontosít. A termelői csoport valószínűleg kitart a márciusra tervezett olajkitermelési céljának tervezett emelése mellett – mondta több forrás a Reutersnek.

A svéd SEB bank az idei első és második negyedévre vonatkozó Brent nyersolaj előrejelzését hordónként 85 dollárra emelte.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.