Szabályozás

A németek nem örülnek, hogy az EU zöldítené a nukleáris energiát

Stuth-Nagy Niki | 2022.01.29. 05:00

Az Európai Unió eddig mostohán kezelte az atomenergiát, és nem foglalkozott vele zöld megoldásként – ennek most vége lehet, a nagy atomellenes Németország azonban egyáltalán nem boldog.

Az atomenergia mindig is megosztónak számított, rengeteg politikai, gazdasági és biztonsági kérdés lengi körül. Míg Európa számos országában újabb atomprojektek készülnek, addig más országokban teljesen kivezetik a nukleáris energiát, különböző indokokra hivatkozva.

Az Európai Unió eddig nagyon mostohán kezelte a nukleáris energiát, támogatásokat nem adott rá, és nem számolta a megújulók közé. Ez némi konfliktust is okozott például az ENSZ klímakonferenciáján Glasgow-ban, hiszen sok szakértő szerint az atomenergia elengedhetetlen a klímacélok eléréséhez. Mások erősen kritizálják a helyzetet, és úgy gondolják, hogy az atom nem elég hatékony, ráadásul az atomhulladék tárolása egyelőre nem megfelelően megoldott feladat. Az Európai Bizottság azonban most olyan tervet készített elő, amely feltételesen környezetvédelmi szempontból fenntarthatónak és ezért finanszírozhatónak ítélte az atomenergia és a földgáz használatát.

Ahogyan a javaslat átkerül az Európai Parlamenthez, szokatlan szavazási módszert választanak majd: a tagállami többség ezúttal nem a bizottsági javaslat támogatására, hanem elutasításához szükséges. Ez azt jelenti, hogy csak akkor lehet majd elvetni a javaslatot, ha azt az EU tagállamok többsége úgy szeretné. Ez pedig nagyon rossz hír Németországnak: ők ugyanis kifejezetten atomellenesek, és az év végén zárta be a még működő hat erőművének felét, a jövőben pedig fokozatosan építi le a többit is.

Németországban nem gazdasági, hanem társadalmi támogatottsági kérdés az atomenergia. Évtizedek óta határozottan ellene van a közvélemény az atomreaktorok építésének és fenntartásának, ennek okán nagyon régóta nem is épült új erőmű az országban. Éppen ezért a kancellár, Olaf Scholz hárompártos együttműködése nemtetszését fejezte ki Brüsszelnek a javaslattal kapcsolatban. A németek arra hivatkoznak, hogy a nukleáris energia kockázatos és drága.

„Nem zárhatók ki súlyos, határokon átnyúló és hosszú távú veszélyekkel járó balesetek az emberre és a környezetre vonatkozóan” – áll Berlin levelében, hozzátéve: még mindig megválaszolatlan a kérdés, hogy hol tárolják a radioaktív hulladékot hosszú távon.

Az uniós szabályok régóta késnek, az országok megosztottak abban, hogy az atomenergia és a földgáz megérdemli-e a zöld jelölést. Ausztria már közölte, hogy jogi lépéseket tesz, ha az Európai Bizottság folytatja tervtervezetét, amely mindkettőt fenntartható befektetésnek minősíti.

A német kormány levelében kijelentette, hogy támogatja a földgáz ideiglenes zöld címkézését, mint áthidaló megoldást az európai blokk klímasemlegesség felé vezető útján.

Az Európai Bizottság reméli, hogy a szöveg végleges verziója a hónap végéig megszületik majd.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.