Fenntarthatóság

A vulkánkitörés olajszennyezést is okozott Peruban

NRGreport | 2022.01.31. 05:00

A Csendes-óceán nyugati részén, a Peru partjainál fekvő Tonga-szigetek térségében óriási pusztítást végzett a Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai tengeralatti tűzhányó január közepén, s a hullámok miatt egy olaj tartályhajó is megsérült. A helyzet már így is elég drámai, de sajnos ez sem minden. Január 27-én  6,2-es erősségű földrengés rázta meg a térséget.

A földrengés okozta károkról nem érkezett azonnali hír, mivel a térségben még mindig súlyos kommunikációs zavarok vannak, miután a vulkánkitörés megszakított egy víz alatti internetkábelt, amelyet még mindig javítanak. A közelben lévő meteorológiai szolgálat szerint a földrengés szerencsére nem okozott cunamit – ami azt jelenti, hogy a károk valószínűleg korlátozottak lesznek. A térség azonban, még mindig lábadozik a heves vulkánkitörés után. Nézzük, mi történt akkor és mindez milyen hatásokkal jár.

A vulkán már pár héttel a kitörés előtt mozgolódni kezdett. Először ártalmatlannak tűnt, hamuszínű füstfelhőkkel és mérsékelt robbanásokkal indult, melyeket a szigetcsoporton kívül élők közül csak kevesen vettek észre. A vulkánkitörés azonban végül hatalmas robajjal és mintegy 20 kilóméteres magasságba érő hamufelhővel járt, sőt olyan szökőárat okozott, ami még Japán, sőt Észak-Amerika és Dél-Amerika nyugati partvidékét is elérte. Hamuval borította be Tongát, megmérgezte az ivóvizet és elpusztította a termést.

A kitörés erejéről a tudósok később azt mondták, hogy az általa felszabadított energia mennyisége még a Hirosimára ledobott atombombáét is jócskán meghaladta. Az AlJazeera által megkérdezett vulkanológus, tudományos újságíró Robin George Andrews szerint, akinek a National Geographic és a The New York Timesban is jelentek meg írásai, valószínűleg ez az egész 21. század eddigi egyik legnagyobb energiájú robbanása.

A vulkánkitörés után több hazai és nemzetközi híroldal, csakúgy mint a HVG vagy a Reuters később arról számolt be, hogy a helyzetet tovvább súlyosbította az, hogy a hatalmas hullámok elmozdították a Repsol spanyol olajvállalalat egyik kőolajat szivattyúzó tartályhajóját a perui La Pampilla olajfinomítóban és ez olajömlést okozott. Az olasz zászló alatt közlekedő Mare Doricum nevű tartályhajó 965 ezer hordó nyersolajjal volt megrakva, melyből hatezer hordónyi nyersolaj ömlött a Csendes-óceánba, s ez a helyi növény és állatvilágot is súlyosan érintette. Egy limai állatkert munkatársai mentették a térségben élő veszélyeztetett tengeri madarakat, köztük a Humboldt-pingvineket is.

A perui miniszterelnök, Mirtha Vásquez  közölte, hogy a kormány az olajszennyezést követően szankciókat helyezett kilátásba a Repsol spanyol energetikai vállalat tulajdonában lévő helyi finomító ellen és nem zárja ki a létesítmény működésének felfüggesztését sem. 

A vulkánkitörés hatásai nem csak Peruban érezhetőek

Talán elsőre megdöbbentő, de a Magyarországtól 17 ezer kilométerre eső tongai vulkánkitörés hatásai még itt is érzékelhetőek voltak. Fontos azonban tudni, hogy nem csak a lökéshullám érhet el hozzánk, más súlyos következményeket is maga után vonhat. A HVG beszámolója alapján, a tongai kitörés során, a sztratoszférába „csupán” 400 ezer tonna kén-dioxid került, így ezúttal nem kell tartanunk attól, hogy érezhető éghajlatváltozást okoz a katasztrófa. Azonban a kutatások szerint a trópusi, azaz egyenlítőközeli területen lévő vulkánkitörések a klimatikus szempontból nemzetközi szinten is veszélyesek lehetnek, mivel itt a magas légköri áramlások a szétteríthetik az aeroszol felhőt, így a klíma is módosulhat. 

Az aeroszolok azonban, nem csak a vulkánkitörések kapcsán keletkezhetnek, ásványi üzemanyagot égető járművek is kibocsáthatják például. Az aeroszolok veszélyesek mert, rontják a levegőminőséget és idő előtti halálozást okozhatnak, mutatott rá Robert Allen, a Kaliforniai Egyetem riverside-i intézményének (UCR) klimatológusa 2020-ban egy vele készített interjú során. Másrészről viszont, a részecskéknek klímát hűtő hatásuk van, így a kutatások szerint, ahhoz, hogy ne a felmelegedés fokozódjon, az aeroszol szennyezést az üvegházhatású gázok csökkentésével együttesen kell megvalósítani. 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.