Szabályozás

A MEKH szakmai műhelyvitát rendezett az aggregátorok piacra lépéséről

NRGreport | 2022.02.01. 07:41

2021 végéig a MEKH huszonhat aggregátort vett nyilvántartásba összesen 820 MW kapacitásértékkel – mondta Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke az aggregátorok piacra lépéséhez kapcsolódó szabályozási kérdésekről rendezett műhelyvitán.

A „Tiszta energia minden európainak” elnevezésű uniós jogszabálycsomag átültetése 2021. január 1-jétől tette lehetővé az aggregátorok megjelenését a hazai villamosenergia-piacon. A MEKH tavaly nyáron kezdeményezett konzultációt az aggregátorok piacra lépésével kapcsolatos szabályozási kérdésekről, melynek összegzéseként az iparági érdeklődők és a piaci szereplők most egy műhelyvita keretében vizsgálták meg a legfontosabb témákat. A műhelyvitán a külföldi társhatóságok, az európai uniós iparági érdekképviseletek, valamint a piaci szereplők mellett részt vettek és előadást tartottak a MAVIR Zrt., MVM Zrt. HUPX Zrt. a MEKSZ és az Energo Hungary Kft. képviselői is.

Horváth Péter János, a MEKH elnöke bevezetőjében hangsúlyozta, hogy az aggregátorok megjelenése a magyar villamosenergia-piacon nem előzmény nélküli, hiszen a hasonló funkciót ellátó szabályozói központok már egy évtizede jelen vannak a rendszerszintű szolgáltatások piacain.

Ahogy már korábban beszámoltunk erről a témáról még 2021-ben új energiapiaci szereplőként nyilvántartásba vette az első két aggregátor szervezetet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.  Horváth Péter János akkor hozzátette, hogy:

a kisméretű, önmagukban gyenge szereplők termelésének és fogyasztásának összefogása révén az aggregátor egy nagyobb portfóliót hozhat létre, melyen keresztül ezek a résztvevők is eljuthatnak a villamosenergia-tőzsdére, a rendszerszintű szolgáltatások vagy a villamosenergia-piac más részpiacaira, mint például a rugalmassági piac.

A „Tiszta energia minden európainak” uniós jogszabálycsomag átültetéseként 2021. január 1-jével hatályba lépett hazai törvénymódosítások új szereplők belépését tették lehetővé a villamosenergia-piacon. Ezek az energiaközösségek és az aggregátorok, melyek nyilvántartását és felügyeletét a MEKH végzi. A hivatal ezek közül elsőként két aggregátor szervezet nyilvántartásba vételét hagyta jóvá.

Legújabb közleményükben kiemelte, hogy a MEKH eddig 26 aggregátort vett nyilvántartásba összesen 820 MW kapacitásértékkel, melyek közül nyolc korábbi szabályozó központ. Mint mondta, az aggregátorok működésének alapvető keretszabályai 2021. január elsejével már beépültek a magyar jogrendbe, de a további műszaki és elszámolási kérdéseket tisztázó részletszabályozás kialakítása csak a piaci és szakmai szervezetek, valamint a szabályozó hatóság együttműködésével valósítható meg. Az aggregátorok működésének hatékony szabályozása hozzájárulhat ahhoz, a magyar villamosenergia-rendszer rugalmasabban kezelje az időjárásfüggő megújuló erőművek kiszabályozásával kapcsolatos kihívásokat, valamint az ezzel összefüggésben kialakuló árvolatilitás és az árcsúcsok negatív hatásait – tette hozzá a MEKH elnöke.

A MEKH által szervezett műhelyvitán a résztvevők áttekintették az aggregátorok szabályozásával kapcsolatos nemzetközi gyakorlatokat, trendeket, és megvitatták a hazai szabályozás előtt álló legfontosabb kérdéseket. A műhelyvita fókuszában a MEKH által összeállított konzultációs dokumentum állt, amely az aggregátorok piacra lépésével kapcsolatos legfontosabb vitapontokat összegezte. A konzultáció résztvevői többek között olyan kérdéseket igyekeztek tisztázni, mint az aggregátorok és a kereskedők közötti kapcsolatok, az aggregátorok kiegyenlítettlenségért viselt felelőssége, a méréssel kapcsolatos műszaki problémák, vagy a különböző mérlegkörökhöz tartozó piaci szereplők (erőművek, felhasználók és villamosenergia-tárolók) aggregálása.

Ságvári Pál, a MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese a műhelyvitához fűzött zárszavában kiemelte, hogy az aggregátorok hatékony működtetése jelentős villamosenergia-tartalékokat szabadíthat fel a rendszerben, ami akár költséges infrastrukturális beruházásokat is kiválthat. Az elnökhelyettes elmondta, hogy a MEKH a következő időszakban összegzi a műhelyvitán elhangzott észrevételeket, és megteszi a szabályozói oldalról szükséges lépéseket az ellátási szabályzatok felülvizsgálata és jóváhagyása érdekében, amiben továbbra is számít a piaci szereplők, köztük az aggregátorok közreműködésére.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.