Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Éjjel-nappal tiszta áramot biztosít a világ legnagyobb úszó naperőműve

NRGreport | 2022.02.02. 06:00

Megkezdte múlt év végén az energiatermelést a thaiföldi Sirindhorn-gátnál megvalósított hibrid erőmű. A méretét tekintve világrekorder– csaknem hetven focipályányi területen elhelyezkedő – hibrid erőmű vízen lebegő napelemparkja 45 megawatt, vízerőműve pedig 36 megawatt kapacitásával éjjel-nappal termel áramot, megújuló energiaforrásokból.

Míg a 145 000 napelem napközben a nap energiáját hasznosítja, addig éjszaka három turbina az áramló víz energiáját alakítja át. Az erőmű energiairányítását a Siemens szoftvermegoldásai segítik.

Nem ez az első úszó megújuló energián alapuló erőmű, ami épül. Korábban már beszámoltunk arról, hogy a jelenlegi rekordtartó úszó szélfarm Nagy-Britanniában található. A Kincardine szélfarm 2021 októberben állt munkába és nagyjából 50 megawattnyi energiát generál. A létesítmény Aberdeen városától nem messze található az Északi-tengerben. De a Britek nem álltak meg egynél, hiszen nemrég jelentették be, hogy a most tervezés alatt álló új úszó szélfarmjuk Gwynt Glas Anglia és Wales partvonala mentén húzódik majd és nagyjából 1 gigawattnyi áramot lesz képes termelni.

Kép forrása: unsplash

Thaiföld energetikai ökoszisztémája gyorsan változik az energiagazdálkodást átalakító, innovatív technológiák hatására. A decentralizáció, a szén-dioxid-mentesítés, a digitalizáció és az intelligens villamosítás érdekében az ország mindinkább a megújuló energia hasznosítására és az integrált hibrid technológia alkalmazására törekszik.

A Siemens az úszó hibrid erőmű napelempark-vezérlő rendszerével együttműködő mikrogrid-irányító rendszer telepítését, tesztelését, valamint beüzemelését végezte, és bevezette az elosztott energiaforrások optimalizálására szolgáló DEOP (Distributed Energy Optimization) felhőalapú szoftvermegoldását is.

A Thaiföldi Villamosenergia-termelő Hatóság irányító központját az analitikához és a döntéstámogatáshoz nélkülözhetetlen, valós idejű adatokkal látják el a Siemens Microgrid Control, Photovoltaic Plant Control és DEOP megoldásai. A hatóság így hatékonyan felügyelheti az energiatermelést, erősítheti az ország villamosenergia-rendszerének stabilitását, és kiszolgálhatja a fogyasztók növekvő igényeit.

Kép forrása: Siemens

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.