Fenntarthatóság

Megújuló energia alapú villamosenergia-megállapodást írt alá a DLA Piper

NRGreport | 2022.02.02. 16:00

A DLA Piper a világon az első ügyvédi iroda, aki megújuló energia alapú villamosenergia-megállapodást írt alá. Céljuk, hogy a 2021 őszén indított Science Based Targets kezdeményezés (SBT) alapján 2030-ra felére csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását a 2019/20-as világjárvány előtti szinthez képest.

A DLA Piper hosszú távú villamosenergia-vásárlási megállapodást kötött a NextEnergy Group vezető napenergia-befektetési és eszközkezelővel. A megállapodás keretében a NextEnergy Group egy 13 MW-os napelem farmot hoz létre a nagy-britanniai Somersetben és az ott keletkező árammal a DLA Piper 15 európai és egyesült királyságbeli irodáját fogja a hálózaton keresztül ellátni.

Egyre gyakoribb Magyarországon is a napelemek bevezetése a vállalatok körében,  ahogy erről már korábban is írtunk. A hazai kereskedelmi és ipari ingatlanok lapos tetői ideális helyszínt és szinte végtelen növekedési lehetőséget kínálnak a napelemes rendszerek kiépítésére, ami mindinkább elérhető, gazdaságilag életképes és racionális beruházás a vállalkozások számára. Ehhez a fenntarthatósági elvárásoknál is erőteljesebb motivációt jelenthet a villanyszámlák masszív emelkedése, valamint a a CO2-kvóta drágulása.

A DLA Piper a kitűzött 50 százalékos kibocsátáscsökkentés érdekében az elmúlt időszakban számos kezdeményezést indított a fenntartható beszerzés, a tudatos utazási politika, a szén-dioxid kibocsátás csökkentése és a felhőalapú adatkezelés területén. A karbonsemlegesség eléréséhez a globális jogi irodák közül elsőként kötelezte el magát hosszú távú megújuló energia vásárlóként.

Tanácsadóként tapasztaljuk, hogy a cPPA-k egyre népszerűbbek és szerepük mindinkább meghatározó a karbonsemlegességhez vezető úton. A most megkötött hosszú távú villamosenergia szerződés jól mutatja a DLA Piper elkötelezettségét aziránt, hogy innovatív megoldásokkal csökkentse szén-dioxid kibocsátását, ezáltal az ügyvédi irodák között élenjáró legyen a fenntarthatóság területén isemelte ki Simon Gábor, a DLA Piper Hungary energiajogi csoportvezetője.

 

A cPPA, mint a fenntarthatósági törekvések előre mozdítója

A cPPA egy olyan hosszú távú, jellemzően 10-15 éves, villamosenergia adásvételi szerződés, amely közvetlenül a megújuló alapú energiatermelő és a felhasználó között jön létre. Ez lehetővé teszi utóbbi számára, hogy beszerzési kapcsolatban álljon egy termelővel tőkebefektetés, illetve akár az erőműhöz csatlakozó közvetlen fizikai vezeték (például magánvezeték) nélkül is. Célja, hogy a szereplők a hagyományos villamosenergia-ellátási megállapodások által elérhető szintnél hosszabb távon biztosíthassák az árak rögzítését.

A napjainkban világszerte érzékelhető energiaválság egyre több terméket érint, többek között a villamosenergia árakat is. Globálisan egyre több vállalat kötelezi el magát megújuló energia alapú projektek megvalósulása mellett cPPA formájában. Büszkék vagyunk arra, hogy a DLA Piper is csatlakozott ezen vállalatok közé – mondta Kovaloczy Áron, a DLA Piper Business Advisory Kft. ügyvezető igazgatója.

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.