Trading

Magyarország is szállít gázt Ukrajnának

NRGreport | 2022.02.03. 15:00

A héten először a történelemben indult el fizikai értelemben a gázszállítás Magyarországról Ukrajnának – jelentette be kedden ünnepélyesen Szerhij Makohon, az ukrán HTSZ gázszállító rendszer igazgatója.

Ezzel pedig Magyarország lett a második garantált beszerzési útvonal Szlovákia után, ami földgázzal tudja ellátni Ukrajnát, ha Oroszország elzárná a gázcsapot a Kijevvel való nézeteltérései miatt. Ez pedig az ukrán határ menti feszültségek fényében könnyen megeshet – olvasható az Index cikkében. A Naftogaz ukrán állami gázvállalat cég vezetője, Jurij Vitrenko még decemberben kijelentette: az utóbbi években folyamatosan csökkent az ukrajnai gázkitermelés, ami növelte az orosz gáztól való függést, még ha Ukrajna a két ország közötti konfliktus miatt közvetlenül nem is vásárol az energiahordozóból Oroszországtól. Bár Ukrajnán áthalad az orosz gáz az európai megrendelőkhöz, amiből Kijev tranzitdíjhoz jut, a kelet-európai országba minden igyekezete ellenére becsorog az orosz gáz, csak éppen másodértékesítőktől.

Szlovákiával nincs tranzitvonala Ukrajnának, így az onnan érkező gáz is úgymond reverz módon érkezne Ukrajnába.

A Szlovákiából elérhető napi kapacitással (27 millió köbméter) együtt az Ukrajnába irányuló gázimport garantált teljes kapacitása napi 35 millió köbméterre nő – fejtette ki Makohon.

Egyúttal jelezte, hogy egyelőre három hónapra kötötték meg a szerződést a technikai és működési folyamatok összehangolása, kialakítása érdekében.

A HTSZ már tavaly nyitott Magyarország felé, decemberben együttműködési megállapodást írt alá az FGSZ Földgázszállító Zrt.-vel, amelyben a garantált szállítási kapacitást is meghatározták– derül ki a Mandiner cikkéből. A szerződés alapján a jövő év elejétől Ukrajna akár napi 8 millió köbméter gázt szerezhet be Magyarország felől.

Makohon kiemelte:a legfontosabbnak azt tartja ebben a megállapodásban, hogy hozzáférési lehetőségét teremt az ukrán kereskedők számára a horvátországi Krk szigeten lévő cseppfolyósítottgáz- (LNG-) terminálhoz, valamint ezáltal is Ukrajna diverzifikálja gázbeszerzési útvonalait.

Ami ennél is fontosabb: Ukrajna, hogy csökkentse függőségét Oroszországtól, diverzifikálni akarja gázbeszerzési csatornáit, a magyar féllel kötött megállapodás pedig hozzáférési lehetőségét teremt az ukrán kereskedők számára a horvátországi Krk szigeten lévő cseppfolyósítottgáz- (LNG)-terminálhoz.

Mindeközben 900 dollár per ezer köbméter alá csökkent az európai gáztőzsdén (TTF) a földgáz ára, annak hatására, hogy a Gazprom növelte a szállítási mennyiségét az ukrán vezetékekben, miközben csökkent a lengyelországi Jamal vezetékben pedig csökkent a „fordított irányú” gázáramlás mértéke. Ezt, hogy „visszafelé szívják a gázt”, az oroszok azzal magyarázták, hogy a téli időjárás miatt saját tározóikat töltik fel. Januárban a gáz ára átlagosan 976 dollár volt, decemberben pedig még rosszabb, 1310 dollár körül mozgott.

Nem szívességet tett Magyarország

Amikor kiderült, hogy a Gazprom befejezi a Magyarország számára történő gázszállítást Ukrajnán keresztül, Kijev hátba döfésnek minősítette Budapest és Moszkva megegyezését. Kijev azt nehezményezte, hogy hatalmas tranzitdíjtól esett el azzal, hogy Magyarországra a Gazpromnál lekötött gázmennyiség megkerüli az ukránokat.

Az orosz Gazprom vállalat még októberben állította le a Magyarországnak szállított földgáz Ukrajnán keresztüli tranzitját. Ukrajna addig ugyanis éveken át úgynevezett reverz, azaz visszafordított irányú szállítással vásárolt Magyarországról gázt. Ez azt jelentette, hogy valójában virtuális volt, fizikai értelemben az Oroszország felől érkező gáz nem hagyta el Ukrajna területét.

 A sors fintora, hogy bár általában úgy fogalmaznak a sajtóban, hogy Ukrajna csökkenteni akarja az orosz gázfüggőséget, molekuláris szinten, még ha Szlovákiától is vásárol, ugyanúgy orosz gáz fog kerülni nyugati irányból, így Magyarország felől is az ukrán csövekbe.

Az LNG-terminálok pedig bár kecsegtetően hangzanak, mint számos szakértő rámutatott, Oroszország elégíti ki Európa gázigényeinek 30-40 százalékát, az Egyesült Államok pedig bármennyire is szeretné, egyelőre nem bír azzal az infrastuktúrával, hogy betöltse ezt az űrt.

Azt is fontos megemlíteni, hogy állítólag a magyar-orosz gázszerződésben kikötötték: a magyar állam által vásárolt földgázt Budapest nem értékesítheti Ukrajnának, a Makohon által tett bejelentést így úgy kell értelmezni, hogy megnyílt a fizikai gázszállítás lehetősége a piaci szereplők előtt, a magyar állam ebben nem vesz részt. Mindazonáltal, ha Ukrajna vásárol gázt, amely Magyarországon keresztül érkezik, Budapest tranzitdíjjal tömheti a zsebét.

Hogyan működik a tranzitdíj?

A gázszállítás bonyolítója lényegében kapacitást köt le azon a csővezetéken, amelyen az energiahordozó érkezik, ennek mértéke pedig annak függvényében változik, mekkora mennyiséget vásároltak. Leegyszerűsítve: Magyarország megvásárol x mennyiségű földgázt a Gazpromtól, az orosz állami cég pedig onnantól kezdve mindent intéz, az ő felelőssége eljuttatni a terméket a vásárlóhoz. A Gazprom fizeti ki a vezetékkapacitás-díjat, más nevén a tranzitdíjat, Magyarországnak pedig nincs más dolga, mint a határon átvenni az energiahordozót.

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.