Mobilitás

A Honda megoldásai a hidrogén otthoni tankolására

Benedek Attila | 2022.02.08. 06:00

A japán gyártó több gyakorlatias megoldást fejlesztett ki a hidrogénnel üzemelő autók otthoni tankolására. Miért nem használják?

Az autós szaksajtó és a fősodratú média ömleszti magából az elektromos autókról szóló híreket. A híradásokat látva az átlagember azt a – téves – következtetést vonhatja le, hogy ha zöld megoldást keres, akkor csak az elektromos hajtás jöhet szóba. Ez téves elképzelés. Az elektromos hajtás mindenáron és minden területen történő erőltetése nem igazán felvilágosult hozzáállást mutat. A hidrogénben sokan látnak nagy jövőt, még itthon is. Ezen felül remek alternatíva a dízelmozdonyok kiváltására, jól működik testes szabadidő-autók, személyautós taxi flották, teherautók vagy kamionok meghajtására. A hagyományos motorok H2-vel táplálásával, ismét próbálkoznak.

A Honda megoldása

A Honda Japánban és az Egyesült Államokban működő kutatás-fejlesztési részlege komoly összegeket és energiákat ölt és öl a hidrogén hajtásba. Ezért mára a Toyota és a Hyundai mellett a Honda is a műfaj legnagyobb nevének számít.

A most ismertetett megoldások némelyike közel húsz éves, de ennek ellenére nem látni használatban. Pedig nagyon ígéretesek.

Plug Power együttműködés

A Plug Power Inc. 1997 óta működik, a kezdetektől fogva a hidrogénnel dolgoznak, legyen szó a H2 előállításáról, töltőállomásokról vagy üzemanyagcellák készítéséről. A Honda 2005-ben mutatta be a Home Energy Station III-at, a HES néven rövidített technika arról szólt, hogy földgázból nyerik ki a hidrogént. Fontos adat: otthoni körülmények között. A hármas verzió mérete 30 százalékkal kisebb az elődjénél, és 25 százalékkal több hidrogént képes előállítani.   

2007-ben érkezett a HES IV, amelyet már olyan méretűre zsugorítottak, hogy kényelmesen elfért egy átlagos amerikai garázsban. A Honda ebben a projektben 2003 óta dolgozott együtt az amerikai céggel, amelynek a tankoló berendezéseivel eddig 47 729 630 hidrogén tankolást végeztek. A cég üzemanyag cellái pedig közel egymilliárd órát futottak, a pontos szám: 822 956 720 óra.

Szolárcella és hidrogén                    

A másik irányt az SHS jelentette, ami a Solar Hydrogen Station kifejezést rejti. Ez már a Honda saját fejlesztése, a megszokott iránytól annyiban tér el, hogy itt nagy nyomáson történik a hidrogén előállítása. Azaz a napenergia segítségével keletkezett árammal történő vízbontás. Az SHS naponta 0,5 kiló hidrogént tud előállítani, a 48 napcella, 6 kW energiával táplálja a rendszert. Ez a technika nem csak autók töltésére használható, hanem pl. lakások energia ellátására is.

A másik SHS

Úgy látszik a Hondánál valaki él-hal az SHS betűkért, mert a 2014-ben bemutatott és több helyen is üzembe helyezett Smart Hydrogen Stationnek is SHS a rövidítése. Ennél az állomásnál új technológiát vetettek be, aminek az eredménye, hogy hatékonyabb és gyorsabb a H2 előállítása. A földgáz betáplálását elvetették, maradnak a napenergia segítségével termelt áram használatánál. A technika azon része új, hogy a vízbontást már nagy nyomáson végzik, és ezért elhagyhatták a mechanikus kompresszort, ami összepréseli az előállított hidrogént. Az eredmény: naponta 1,5 kiló zöld hidrogén. Az SHS a tartályában összesen 19 kiló hidrogént tud tárolni. Ezen paraméterek miatt használható vidéken pl. vészhelyzeti áramforrásként. A mennyiség miatt céges telephelyen könnyedén el tud látni több üzemanyagcellás személyautót is.

Méretek és jelentőség          

Az SHS felállításához kb. 7 négyzetméternyi hely szükséges. A befoglaló méretei a következőképpen néznek ki: 3280 mm a hossza, 2100 mm a szélessége, a magassága szintén 2100 milliméter.

Az Smart Hydrogen Station jelentősége jóval nagyobb, mint gondolnánk. Ha nagyarányú elterjedésben gondolkodunk, akkor sok helyen, gyors zöld megoldás jelenthet. Plusz ott a fentebb említett földgáz hálózatról működő társa, együttesen gyors autó és háztartás zöldítését lehet velük végre hajtani.

A zsenialitása az említett technikáknak abban rejlik, hogy univerzális eszközök, lehet velük autót működtetni, az autóban energiát tárolni, amelyet máshol vészhelyzeti áramforrásként lehet használni. Az említetteken kívül, még számtalan lehetőséget rejtenek a Honda megoldásai. A Toyotához hasonlóan, ők is élharcosai a hidrogén alapú zöld társadalomnak.

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.