Szabályozás

Újabb energiahatékonyság-javító intézkedéseket venne jegyzékbe a MEKH

NRGreport | 2022.02.09. 06:00

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 13 új energiahatékonyság-javító intézkedéssel egészítené ki a fél éve megjelent EKR-katalógusát. A MEKH most szakmai egyeztetést kezdeményez a sztenderd jegyzék újonnan kidolgozott intézkedéslapjairól.

Az energiahatékonyságról szóló törvény felhatalmazása alapján a MEKH elnöke rendeletben teszi közzé az egyes energiahatékonyság-javító intézkedésekből származó energiamegtakarítás mértékét meghatározó jegyzéket. – áll a MEKH az ügynökségünknek eljuttatott közleményében.

Az első EKR (Elektronikus közbeszerzési rendszer) Katalógus 2021 szeptemberében jelent meg, amelyet most a hivatal szakemberei a piaci szereplők javaslatait is figyelembe véve felülvizsgáltak. A MEKH a Magyar Mérnöki Kamarával együttműködésben 13 új, sztenderd módon elszámolható katalóguslapot dolgozott ki, amelyet a hivatal nyilvános konzultációra bocsát.

Az EKR Katalógus olyan egyszerűsített módon elszámolható intézkedés-típusokat sorol fel, amelyekkel végsőenergia-megtakarítás érhető el. Az egyes intézkedések adatlapjai többek között tartalmazzák az intézkedés leírását; a kiindulási állapot és az intézkedést követő állapot rögzítésének módját, tartalmát; az elszámolható élettartamot és az avulás mértékét; a teljesítménytényezők leírását és azok kiszámításának elveit, az éves megtakarítás számítási képletét, valamint egyéb fontos, az elszámolást támogató információkat.

A szakmai egyeztetés előtt álló új dokumentum szerint többek között a gépcserével, a társasházi felújítással, vagy a távmunka ösztönzésével elért energiamegtakarítások is egyszerűen elszámolhatók lesznek.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.