Vállalatok

Az energiaárak nyolc éves csúcsra emelik a BP nyereségét

NRGreport | 2022.02.10. 06:00

A BP nyolc év óta a legmagasabb nyereséget érte el 2021-ben.  A hatalmas nyereség lehetővé tette, hogy felgyorsítsa a kevesebb, akár zéró szén-dioxid-kibocsátással járó, valamint megújuló energiával kapcsolatos projektekbe történő beruházásait, miközben osztalék és részvény-visszavásárlás formájában a befektetők is jutányos összeget kaptak.

A tavalyi év közepén a gazdaságok a világjárvány okozta leállások után elkezdtek fokozatosan újjáéledni. Azóta és részben az élénkülés hatására a földgáz és villamosenergia iránti kereslet is növekedni kezdett, ám a szűkös kínálat és megnövekedett kereslet miatt ez hamar egekbe szökő energiaárakat eredményezett.

Az árnövekedés sokak számára teher, azonban az éremnek két oldala van, több olajcég számára előnyösen hatott. A 2020-as nagy veszteségek után a BP éves nyeresége 12,85 milliárd dollárra emelkedett tavaly – számolt be a Reuters.  Ezenkívül, a Shell is jelentős évként jellemezte az elmúlt 12 hónapot a maga 19,3 milliárd dolláros profitjával.

Az elemzők előrejelzését felülmúlva, 2021 negyedik negyedévében körülbelül négy milliárd dollárnak megfelelő nyereséget realizált a BP. Ez a vállalat legnagyobb negyedéves nyeresége 2013 eleje óta.

Az olaj iránti kereslet ellenére, a BP közölte, hogy több pénzt fordít alacsony szén-dioxid-kibocsátású és megújuló energiaforrásokkal foglalkozó üzletágára, miközben csökkenti az olajkitermelést annak érdekében, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását az évszázad közepére nettó nullára csökkentse.

A BP-hez hasonlóan, több olajvállalat, többek közt a Total és a Shell is bejelentette, hogy az elkövetkező években csökkenti a fosszilis tüzelőanyagot igénylő projektekre fordított kiadásaikat. Emiatt a fogyasztóknak változékonyabb olaj- és gázárakra kell számítaniuk Bernard Looney, a BP vezérigazgatója szerint.

Alacsony szén-dioxid-kibocsátású projektek: 

A 2020-as információk alapján a BP, a kibocsátás-csökkentést magában foglaló stratégiája részeként 20-szorosára növeli a megújuló energiakapacitását 2030-ig és 40%-kal, azaz több mint napi egy millió hordóval csökkenti olajkitermelését.

A hét eleji, frissített stratégiája szerint 2030-ra az összes kiadás 50%-ára növeli az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaprojektekre fordított kiadásokat, melyek magukban foglalják a kiskereskedelmi és az elektromos járművek töltésére irányuló megoldásokat is.

Ezek az üzletágak 2030-ig várhatóan kilenc-tíz milliárd dollár bevételt hoznak majd – közölte a BP, így igyekezve eloszlatni a befektetők aggodalmait az alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzletágak hosszú távú megtérülésével kapcsolatban.

Összehasonlításképp, a BP arra számít, hogy a fosszilis tüzelőanyagok 2025-ig 33 milliárd dollár éves bevételt hoznak. Érdekes, hogy ennek ellenére Looney kiemelte: „Nem a növekedés érdekében fektetünk be”. Ez talán a vezérigazgató egy tavalyi kijelentésével magyarázható, miszerint a cél sokkal inkább az, hogy a vállalat a legjobb, leghatékonyabb legyen az olajkitermelésben mintsem a növekedés.

„Még jó ideig gázban és olajban fogunk utazni, de a legjobbak akarunk lenni, nem pedig a legnagyobbak. Ez azt jelenti, hogy a lehető legtisztábban, illetve nyereségesebben és hatékonyabban kell tudnunk előállítani az adott hordómennyiséget. 2050-ben pedig már széndioxid-semlegesen fogunk olajat és gázt termelni. Van 30 évünk arra, hogy kitaláljuk, hogy is lesz ez.”

 

 

Forrás: Reuters  
Kép forrása: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.