Fenntarthatóság

Hidrogén meghajtású busz érkezik Magyarországra

NRGreport | 2022.02.11. 06:00

Először vesz részt hidrogén meghajtású autóbusz a közösségi közlekedésben Magyarországon a következő hetekben. Az üzemanyagcellás busz, mely Kőbánya-Kispest és Vecsés között fog közlekedni hasznos tapasztalatokkal szolgálhat a technológia hétköznapi felhasználhatóságával kapcsolatban.

A 89 utas szállítására képes, háromajtós, 12 méter hosszú Solaris Urbino 12 electric H2 autóbusz február 11-től március 6-ig közlekedik majd Vecsés és a főváros között. A tesztjelleggel közlekedő járművet bárki kipróbálhatja, díjmentesen igénybe vehető. Az új járművet a HUMDA szervezésében a Volánbusz üzemelteti majd – derül ki a HUMDA, ügynökségünknek eljuttatott közleményéből.

A Prim-Vol Trade Kft. által biztosított buszban egy 70 kW teljesítményű hidrogén üzemanyagcella működik, amelybe hidrogéngázt juttatnak. A hidrogén és a légköri oxigén kémiai reakcióba lép, mely eredményeként víz és elektromos energia keletkezik.

A Zöld Busz Program demonstrációs mintaprojektjében közlekedő buszt egy ZF AV 130 integrált elektromos motor hajtja. A jármű tetején elhelyezett, összesen 1560 literes össztérfogatú kompozit hidrogéntartályok egyszeri feltöltésével 350-400 kilométert képes megtenni a jármű. A tartályokban összesen 36,8 kilogramm hidrogéngázt lehet tárolni 350 bar nyomáson. A zöld hidrogént a Linde Gáz Magyarország Zrt. szolgáltatja.

A jövő szempontjából alapvető fontosságú a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése. A közlekedés a hazai szén-dioxid kibocsátás ötödét adja.

A közösségi közlekedés okozta károsanyag-kibocsátás csökkentéséért indítottuk el a Zöld Busz Programot, mely a 2050-es klímacéljaink eléréshez is hozzájárul.A helyi és agglomerációs közösségi közlekedésben jó megoldást jelent az akkumulátoros technológia, de hosszabb táv esetén a hidrogénhajtás jelenthet optimális megoldást – emelte ki Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Az üzemanyagcellás buszok előnye, hogy hatótávban már felveszik a versenyt a hagyományos dízel üzemű buszokkal és a töltési idejük sem sokkal hosszabb hozzájuk képest.

Viszonylag drága megoldásról van szó, de a technológia folyamatos fejlődésével egyre inkább a hétköznapok részévé válhat majd. A Nemzeti Hidrogénstratégia is a nehézgépjárművekre, így a kamionokra, hulladékszállító járművekre, valamint a városi buszközlekedésre fókuszál. Dinamikus felfutásra majd 2030 után lehet számítani, de az már most is látszik, hogy ezen a területen az autóbuszok fejlődése megelőzte a többi jármű-kategóriát – hangsúlyozta Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A jövő mobilitása kiemelkedő jelentőségű a Volánbusz működésében, a folyamatos flottafejlesztésünkben is elsőbbséget élveznek a zöld szempontok. A Zöld Busz Program támogatásával már 40 elektromos meghajtású autóbuszt vásároltunk, melyek a dél-budai agglomerációban közlekednek. Kíváncsian várjuk az új üzemanyagcellás jármű több hetes tesztelése során összegyűlő tapasztalatokat, melyek segítenek az újabb fejlesztési irányaink meghatározásában. Bízunk benne, hogy korszerűsítéseinknek köszönhetően egyre többen teszik le a slusszkulcsot, és szállnak inkább buszra vagy vonatra a fenntartható jövő érdekében – fejtette ki dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A Solaris Urbino 12 electric H2 üzemanyag-cellás jármű a lengyel buszgyártó, a Solaris Bus & Coach legújabb alternatív hajtású városi típusának 2019-es bemutatópéldánya, több nyugat-európai városban végzett próbafutásokat követően érkezik meg Budapestre.

A tesztelés idejére az autóbusz üzemeltetéséhez szükséges hidrogén üzemanyagot a Linde csoport magyarországi leányvállalata, a Linde Gáz Magyarország Zrt. biztosítja.  A buszt a több hetes mintaprojektjén a Linde első és eddig egyetlen magyarországi teszt hidrogéntöltő állomásán fogják tölteni az Illatos úti telephelyen.

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. HUMDA Green márkanév alatt folytatja a Zöld Busz Program és több elektromos meghajtású közlekedési eszköz támogatási rendszerének együttes kommunikációját a hatékonyság növelése érdekében. A HUMDA többi tevékenységétől elkülönülő új elnevezés célja, hogy segítse a zöld mobilitási megoldások ismertségének és népszerűségének növekedését, illetve azok fenntarthatósági szerepét.

Kiemelt kép forrása: humda.hu

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.