Mobilitás

Környezetvédelmi katasztrófa: százezer üres gép szeli az eget Európa felett

Nagy Nikoletta | 2022.02.11. 09:05

Kemény kritikákat kapott a Lufthansa légitársaság környezetvédőktől, nem is csoda: 18 ezer üres járatot indít ezen a télen mindössze azért, hogy megtartsa a fel- és leszállási rendszerét. A Greenpeace elemzése szerint legkevesebb százezer szellemjárat repülhet Európa felett csak ezen a télen ugyanebből a célból.

Szellemjáratok – így hívják a hírportálok azokat a repülőjáratokat, amelyeket a légitársaságok üresen indítanak, csak azért, hogy megtartsák a repülőtereken a fel- és leszállási órarendjüket. Bár gazdasági értelemben ésszerű a döntés, környezetvédelmi szempontból kész rémálom, hiszen a légi közlekedés az egyik legszennyezőbb a világon.

A Lufthansát – ahogyan a többi légitársaságot is – komolyan érintette a koronavírus-járvány, a téli szezonban mintegy 33 ezer járatát kellett törölnie az utazási korlátozások miatt. A legtöbbet Ausztria, Németország és Svájc érintésével kellett törölni, a Lufthansa vezérigazgatója, Carsten Spohr azt nyilatkozta: ezeket az országokat a járvány legújabb hulláma különösen rosszul érintette, így drasztikusan csökkent a légiközlekedésük. A vezérigazgató elmondta: 2021 januárja és márciusa között csak a járatok 45 százalékának volt teljes a kihasználtsága.

A tél beköszöntével a légitársaság a járvány előtti menetrendjének mindössze 60 százalékát üzemeltette, és a korábbi utasmennyiség fele utazott csak velük. A repülőtéri résidőszabályok miatt a társaság nem tudja egyszerűen ennek megfelelően, hirtelen csökkenteni a járatait, mert akkor kockáztatják, hogy a jövőben nem kapják meg a le- és felszállási idősávjaikat.

A Lufthansa szerint nagyjából 18 ezer teljesen üres járatot kell indítaniuk a télen azért, hogy minden résidőt megtarthassanak. Az Európai Unió szabályozása szerint ugyanis akkor, ha nem használják a lefoglalt résidőket, azokat minden probléma nélkül kioszthatják később másik légitársaságoknak. A 2021/2022-es tél szabályai szerint a légitársaságoknak a résidők legalább 50 százalékát fel kell használniuk, különben fennáll a veszélye, hogy elveszítik őket. A járvány korábbi szakaszaiban ezt a szabályt felfüggesztették, és a résidő-használati kötelezettséget 0 százalékra csökkentették azért, hogy üres járatok ne induljanak, de fokozatosan visszaállították, ahogy a járvány miatti korlátozások feloldódtak. Noha az utazási hajlandóság még mindig nem tért vissza a járvány előtti szintre (80 százaléknál jár nagyjából jelenleg), a légitársaságok még azért is küzdenek, hogy csak az utaskereslet 50 százalékán működjenek. Az Európai Bizottság márciusban 64 százalékra módosítja a részidő-kihasználtsági kötelezettséget, amivel nyomást helyeznek a légitársaságokra – így valószínűleg még több szellemjárat fog indulni, mint korábban.

A Greenpeace elemzése szerint legkevesebb százezer szellemjárat repülhet Európa felett csak ezen a télen azért, hogy a légitársaságok megfeleljenek az uniós résidő-használati kötelezettségeknek. Az érintett gépek ezzel becslések szerint 2.1 millió tonna üvegházhatást okozó gázt bocsátanak ki, ami nagyjából 1.4 millió autó éves kibocsátásának felelne meg.

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.