Szabályozás

Fogyasztóvédelmi kampányt indít a MEKH

NRGreport | 2022.02.14. 16:18

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) alapvető feladatai közé tartozik az energia- és közműszolgáltatásokat igénybe vevő fogyasztók jogainak és érdekeinek védelme. A felhasználók széles körű tájékoztatása érdekében a hivatal „A tudatos fogyasztó” címmel indít fogyasztóvédelmi kampányt honlapján és Facebook-oldalán – jelentette be Horváth Péter János a MEKH elnöke.

A MEKH számára a tudatos fogyasztó nemcsak az, aki a környezeti fenntarthatóság szempontjából energiahatékony megoldásokat alkalmaz. A fogyasztói tudatosság fontos eleme az is, hogy a felhasználók tisztában legyenek az energia- és közműszolgáltatások igénybevétele során érvényesíthető jogaikkal, kötelezettségeikkel és a szolgáltatásokkal összefüggő egyéb lehetőségeikkel.

Horváth Péter János rámutatott: a MEKH fogyasztóvédelmi tevékenységének legfőbb célja, hogy a villamosenergia-, földgáz-, távhő-, ivóvíz-, szennyvíz- és hulladékszektorban felügyelt szolgáltatók a fogyasztók kiszolgálását magas színvonalon, elvárt minőségben, biztonságosan és a fogyasztói jogokat tiszteletben tartva végezzék. Mint mondta, a hivatal fogyasztóvédelmi tevékenysége három pilléren nyugszik: hatékony fogyasztóvédelmi jogérvényesítés, a fogyasztók érdekeit szem előtt tartó szabályozás, valamint érdemi támogatást nyújtó tájékoztatási tevékenység.

A hivatal elnöke kiemelte: a MEKH elkötelezett a fogyasztói panaszok pártatlan, gyors kivizsgálása mellett, és amennyiben jogsértést állapít meg, jogszabályi felhatalmazása keretei között orvosolja a problémát, a szolgáltatót pedig elmarasztalhatja. A hivatal évről évre rendszeres és eseti jellegű ellenőrzéseket folytat a felügyelt szektorokban, ezzel is hozzájárulva a fogyasztók széles körét érintő problémák, vitás kérdések megelőzéséhez- tette hozzá.

Horváth Péter János hangsúlyozta, hogy a MEKH fogyasztóvédelmi ügyfélszolgálata 2021-ben csaknem 7000 megkeresés ügyében adott tájékoztatást a fogyasztóknak telefonon, levélben vagy személyes tanácsadás során. A 2020-as adatokhoz képest az írásbeli megkeresések száma 32%-kal, míg a telefonos megkeresések száma 30%-kal növekedett, vagyis a felhasználók – panaszügyeik elintézésében – továbbra is nagy számban igénylik a MEKH segítségét. 2021 folyamán a hivatalhoz 379 új panasz érkezett, illetve 404 ügy került lezárásra – tette hozzá a hivatal elnöke.

Horváth Péter János elmondta, hogy a felhasználók széles körű tájékoztatása érdekében a hivatal „A tudatos fogyasztó” címmel indít fogyasztóvédelmi kampányt honlapján és Facebook-oldalán, melynek során hetente több alkalommal is tájékoztatást nyújt az érdeklődőknek.

Mint mondta, a tájékoztató kampány keretében szó lesz az online ügyintézés előnyeiről, a különböző számlatípusokról és a számlabefizetés lehetséges módozatiról; a védendő fogyasztókat megillető jogokról, a felhasználóváltásról, a szabálytalan vételezésről, a szolgáltatások ki- és visszakapcsolásának szabályairól, a társasházakkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról és az energiacímkékről.

Az adott témákban a MEKH fogyasztóvédelmi oldala nyújt bővebb információt:

http://www.mekh.hu/hova-fordulhatok-lakossagi-felhasznalok-tarsashazak

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.