Rezsi

Januárban is tartottuk az alacsony rezsiárakat

NRGreport | 2022.02.14. 12:30

A magyar lakossági fogyasztók 2022 januárjában is a legalacsonyabb rezsiárakkal kalkulálhattak. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint a földgáz átlagára továbbra is Budapesten a legalacsonyabb. Berlinben egy hónap alatt 133 százalékos lakossági földgázár-növekedés regisztráltak – számol be a MEKH közleményében.

A MEKH nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be. A vizsgálat adatai alapján kiszámított végfelhasználói árinformációk szerint januárban is Európa legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhattak a magyar lakossági fogyasztók.

A MEKH januári nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint Budapesten a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia átlagára 10,32 eurócent/kWh volt, amely a vizsgált fővárosok listájában a második legkedvezőbb. A 27 uniós tagállam fővárosában fizetendő lakossági villamosenergia-árak átlaga januárban 26,07 eurócent/kWh volt, azaz a magyar fogyasztók 60 százalékkal fizettek kevesebbet az áramért az uniós átlagnál.

Januárban több európai fővárosban is kiugróan nőttek a lakosság által fizetendő villamosenergia-árak. Bukarestben a decemberi 26,36 eurócent/kWh-ról 38,38 eurócent/kWh-ra nőtt az ár, ami csaknem 46 százalékos növekedés. Brüsszelben 24%-os, Stockholmban 25%-os, Berlinben 38%-os lakossági villamosenergiaár-növekedést regisztráltak.

2022 januárjában Budapesten a földgáz lakossági átlagára 2,79 eurócent/kWh volt, amely a felmérésben szereplő fővárosok között a legolcsóbb. Ezzel szemben a 27 uniós tagállam fővárosában fizetendő lakossági földgázárak átlaga januárban 11,99 eurócent/kWh volt, ami több mint négyszerese a magyar árnak.  Egy hónap alatt – decemberről januárra – Bécsben 40, Berlinben 133, Bukarestben 45 százalékkal nőtt a lakossági földgáz ára.

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia – és földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben.

  NRGreport
Címkék
#áram   #energia   #földgáz   #gáz   #MEKH   #rezsi   #rezsicsökkentés   #szén   #villamosenergia  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.