Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

BMW jövő – Új motorgeneráció, hidrogén és viszlát i3

Benedek Attila | 2022.02.15. 06:00

A BMW ügyvezetőjének a véleménye markánsan eltér a környezetvédelmi témákban az átlagtól. Ez a siker záloga?

Az utóbbi időben a Volvo, a Ford, és az elektromos hajtás élharcosa, a VW konszern is szuper merész kijelentések tett. A közvéleménynek és a politikusoknak nagyon tetsző ígéretek arról szólnak, hogy az említett márkák, mikor hagynak fel a belsőégésű motorral szerelt autók gyártásával. A BMW ügyvezetője talán az egyetlen autóipari vezető, aki nem dobálódzott jól hangzó zöld kijelentésekkel. Sőt, az egyoldalú, a politikusok által erőltetett, „Csak az elektromos hajtás létezik” típusú zöld filozófiával is szembe megy.

 

Árral szemben

Oliver Zipse azzal érvelt, hogy megszüntetni pl. 2030-tól a belsőégésű motoros autók gyártását nem szerencsés dolog. Mert sok vásárlójuk lesz a világ más tájain, akik nem tudják megengedni maguknak az elektromos autót vagy a környezet körülményessé teszi a használatukat. A helyeket hosszasan lehet sorolni: Oroszország, Dél-Amerika, Afrika, Közel-Kelet és Ázsia jó része. Ezeken a területeken – és még Európában is – komoly megrendeléseket veszítenének. Ezt követően pedig más gyártók könnyedén elfoglalják az általuk elhagyott piacokat…

A megoldás

Nemégiben nyilatkozott a Frank Weber, a BMW kutatás és fejlesztési részlegének a vezetője a bajor vállalat jövőbeli hajtás terveiről. Számításai szerint, 2030-ban a BMW éves termelésének kb. a fele lesz csak tisztán elektromos autó. Ezért a fennmaradt részt a még most fejlesztett, még zöldebb és még kevesebbet fogyasztó hagyományos modellek teszik ki. Szerencsére a hosszú távú utazások bajnokát, a dízelt nem engedik el, és megmaradnak a hat és nyolc hengeres motoroknál is. Ezek mellé bejön a hidrogénnel üzemeltetett üzemanyagcella, amivel komolyan számolnak. A nagyobb testű autókban teljesen ideális a hidrogén üzem, a témában már fut egy kísérleti projekt. Ennek az eredménye, hogy a jelenlegi X5-ben tesztelik az üzemanyagcellás hajtásláncot. Ez még egy kisebb tesztflotta, a 274 lóerős autókból, 2024-re várható a nagy példányszámban történő széria gyártás.

 

Hidrogén üzem

Kevésbé hangoztatott információ a hidrogén hajtás témában, hogy Németországban, az egyik legsűrűbb a hidrogén töltőhálózat. Tavaly tavasszal nyitották meg a 92. hidrogén kutat az országban. A Neuruppinben lévő töltőállomást, a Total üzemelteti.

A növekvő kút sűrűséghez hozzátesszük a pár perces tankolási időt, így már egész jó alternatívát jelent a hidrogén, a jelenlegi fejlettségi szinten álló elektromos autókkal szemben. Plusz, ez a terület is komoly támogatásokat kap az Európai Uniótól. Ez mutatja, hogy főleg a haszonjárműves, buszos vonalon komoly a jövője ennek a sokáig mellőzött hajtásmódnak. A terület jövőjéről itt tud tájékozódni, a témában működő szövetségekről pedig ebben a cikkben.

Búcsú

Ha a már a BMW hajtásrendszerei a téma, akkor feltétlen meg kell emlékezni az i3-as pályafutásáról. A 2013-ban piacra került bajor kisautó azért vált aktualitássá, mert júliusban befejeződik a gyártása.

Közel tíz évig gyártásban maradt az i3, ez rekord idő, mert az átlagos európai modellek hét év után teljesen megújulnak. Ez jól mutatja, hogy az autó tervezője, jól végezte a munkáját (Richard Kim). Hihetetlen, hogy a mai autók között a formája még most is frissnek hat.

Az i modellcsalád első darabjának nem a formája és a hajtása a legérdekesebb része.  Hanem a felépítése, az utascellájának az anyaga és a gyártása.

 

 

Japán, Amerika, Németország  

Az i3-as darabszáma nagy valószínűséggel el fogja érni a 250 ezret a nyárra, ami igen szép szám. A gyártás első mozzanata Japánban történik, a Mitsubishi Chemical Holdings-nél. Ők állítják elő a szénszálakat, amelyeket átszállítják a Washington államban lévő Moses Lake-be. Itt található a BMW és az SGL Carbon közös üzeme, ahol a szálakból, nagyüzemi módszerekkel szénszálas szövetet készítenek. A zöldségre természetesen nagyon ügyelnek, mert az SGL gyára, a környékbeli vízierőműből kapja az energiát. Az elkészült szövetet, ezt követően a németországi Landshutba viszik, ahol különféle karosszéria elemeket készítenek belőle. Ezek a kész darabok kerülnek el Lipcsébe, ahol 173 robot segítségével erős és könnyű karosszéria válik belőlük. Ez kerül rá az akkucsomagot hordozó alumínium vázra. Hogy a BMW szénlábnyoma a lehető legkevesebb legyen, ahhoz nagyban hozzájárul, hogy az említett német üzemek energia ellátásába sokat besegítenek a helyi szélerőművek.

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.