Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Ez lehet a világ első zöld vízi szállítóútvonala

Nagy Nikoletta | 2022.02.15. 08:41

A világ egyik legforgalmasabb vízi szállítóútvonalán a 2020-as években elkezdik csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, a cél pedig az, hogy 2030-ra teljesen szénmentes hajózás valósuljon meg a területen.

Los Angeles kikötője, Sanghaj kikötője és a C40 Cities vezető ipari partnerekkel együttműködve a 2020-as évek során csökkentik a rakománymozgásból származó üvegházhatású gázok kibocsátását – írja a C40 egy sajtóközleményben. A C40 összegyűjti a világ csaknem 100 vezető városának polgármestereit egy hálózatba, a cél az együttműködés a klímaváltozáshoz kapcsolódó sürgős intézkedésekben való együttműködés elősegítése. Alapvetően a hálózat és a két kikötő célja az, hogy 2030-ra megkezdjék az átállást a nulla szén-dioxid-kibocsátású hajókra, hogy csökkentsék a világ egyik legforgalmasabb teherszállítási útvonalának kibocsátását.

A két kikötő és ipari partnereik, köztük a hajózási társaságok, valamint a rakománytulajdonosok Kínában és az Egyesült Államokban, kötelezettséget vállaltak arra, hogy 2022 végéig elkészítik a zöld folyosó megvalósítási tervét, amely felvázolja, hogyan lehet ennek a tengeri hajózási folyosónak a szén-dioxid-mentesítését reálisan előmozdítani.

A kereskedelmi hajózás a felelős a globális károsanyag-kibocsátás 3 százalékáért. Az előrejelzések szerint a hajózáshoz kapcsolódó kibocsátások 2050-re meg fognak duplázódni, ha az iparág nem tesz ez ellen semmit. A Csendes-óceánon átívelő hajózási folyosó a bolygó legforgalmasabb hajózási folyosója, 2020-ban a világ összes konténerszállítmányának 21 százaléka mozgott itt. Az elmúlt húsz évben a Los Angeles-i kikötő volt a legforgalmasabb a nyugati féltekén, a konténerszállítást tekintve azonban a sanghaji kikötő még ezt is lekörözi. Éppen ezért óriási hatása lehet annak, ha a két kikötő közötti hajózási útvonal kibocsátásmentessé válik.

A Zöld Hajózási Folyosó tervének főbb kikötései a következők:

  • Az alacsony és nulla szén-dioxid-kibocsátású hajók fokozatos bevezetése a 2020-as években, valamint a világ első nulla szén-dioxid-kibocsátású, Csendes-óceánon közlekedni képes konténerszállító hajók bevezetése 2030-ra.
  • A legjobb gyakorlatok kidolgozása a kibocsátás csökkentése és a hatékonyság javítása érdekében minden, ezt a nemzetközi kereskedelmi folyosót használó hajó esetében.
  • A kikötői műveletekhez és az ellátási lánchoz köthető kibocsátások, a levegőminőség javítása Sanghaj és Los Angeles kikötőiben és a szomszédos településeken.

„A nemzetközi együttműködés elengedhetetlen a globális ellátási láncok szén-dioxid-mentesítéséhez. Bízunk benne, hogy a sanghaji hatóságokkal, a vezető hajózási társaságokkal és a nagyobb rakománytulajdonosokkal együttműködhetünk a tengeri szállítási lánc üvegházhatásúgáz-kibocsátásának csökkentése érdekében. Ideje elkezdeni ezt a fontos munkát” – mondta Gene Seroka, a Los Angeles-i kikötő ügyvezető igazgatója.

„Sürgősen fel kell gyorsítani a hajózási szektor szén-dioxid-mentesítésére irányuló erőfeszítéseket, ha a globális felmelegedést 1,5 °C-ra akarjuk korlátozni” – nyilatkozta Mark Watts, a C40 Cities ügyvezető igazgatója. „Reméljük, hogy az erre hajlandók nemzetközi koalícióinak megalkotásával, valamint egy skálázható és megismételhető modell létrehozásával, ez az úttörő zöld kezdeményezés globális léptékű cselekvést katalizál majd.”

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.