Szabályozás

Csaknem 45 milliárd forintos kifizetésben részesülnek a KÁT és METÁR rendszert finanszírozó nagyfogyasztók

NRGreport | 2022.02.17. 06:00
Az energiahivatal közölte, hogy a megújuló energiaforrások felhasználásával történő villamosenergia-termelés támogatását finanszírozó, egyetemes szolgáltatásra nem jogosult nagyfogyasztók összességében 44,7 milliárd forint  forintos kifizetésben részesülnek.

Magyarország mintegy két évtizede támogatja a megújuló energiaforrásokból történő villamosenergia-termelés bővítését célzó beruházásokat. A támogatások keretét kezdetben a kötelező átvételi (KÁT) rendszer adta, majd 2017-től lépett életbe a megújuló energiaforrásból előállított villamos energia támogatására szolgáló METÁR-rendszer.

A rendszerek működtetéséhez szükséges költségek nagyságát az átviteli rendszerirányító a MAVIR Zrt. havonta határozza meg, majd ennek az összegnek a bevételekkel csökkentett mértékét (közvetve) az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult villamosenergia-fogyasztókra terheli az általuk vásárolt villamos energia arányában. Vagyis a támogatásokat az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult nagyfogyasztók finanszírozzák a villamosenergia-vásárlásukkal arányos mértékben.

Az utóbbi időszakban a villamos energia piaci ára jóval meghaladta a KÁT-ban és METÁR-ban érvényes támogatott árakat, azaz a támogatásokat folyósító MAVIR Zrt.-nél a KÁT és Prémium rendszer elkülönített kasszáiban nyereség keletkezett. A 2022. január 1-jétől életbe lépett szabályozás szerint, ha a rendszer bevételei meghaladják a költségeket, akkor a nyereség (többletbevétel) kedvezményezettje végső soron a finanszírozó nagyfogyasztó.

A MAVIR Zrt. 2022. február 7-én tette közzé a 2022 január hónapra vonatkozó adatokat, melyek szerint a KÁT- és METÁR-támogatásokat finanszírozó nagyfogyasztók 19,05 Ft/kWh kifizetésben részesülhetnek a 2022 januári villamosenergia-vásárlásuk után. A kifizetés keretében – első alkalommal a tavalyi év második felében fokozatosan felhalmozódó többletekkel együtt – összességében 44,7 milliárd forint kerül a nagyfogyasztókhoz, akiket az elmúlt időszak energiaár-emelkedései hátrányosan érintettek. – áll a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) ügynökségünknek eljutatott közleményében.

Az érintett nagyfogyasztók a jövőben mindaddig havonkénti kifizetésre számíthatnak, amíg a villamosenergia-piaci árakból származó bevételek meghaladják a KÁT és METÁR támogatások költségeit. A kifizetések mértéke elsősorban az adott havi villamosenergia-árak mértékétől, valamint a KÁT- és METÁR-rendszerekben támogatott villamosenergia-mennyiségtől függ.

Magyarországon az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia és földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben.

 

Fotó forrása: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.