Vállalatok

Túl szép, hogy igaz legyen: mégsem hoz annyit a konyhára a 25 legnagyobb vállalat nettó zéró vállalása

NRGreport | 2022.02.18. 06:00

A Carbon Market Watch és a NewClimate Institute friss elemzése szerint a világ vezető nagyvállalatai által tett éghajlatváltozási ígéretek ugyan némi kibocsátás-csökkentést eredményeznek, de nem valószínű, hogy elérik a kitűzött nettó nullás célokat.

A Corporate Climate Responsibility Monitor a vállalatok éghajlat-változási vállalásainak átláthatóságát és integritását értékeli. A legtöbb nagyvállalat ma már közzé teszi éghajlat-változási stratégiáját, így a megfogalmazott célok mentén azokat a vállalásokat is bemutatják a nyilvánosság számára, amelyek első látásra úgy tűnnek, hogy valóban jelentősen csökkentik vagy akár megszüntetik a globális felmelegedéshez való hozzájárulásukat. A valóság azonban kicsit árnyaltabb.

A mostanra gomba módra felbukkanó újabb és újabb céges vállalások, valamint a teljesen különböző megközelítések egyre nehezebbé teszik, hogy különbséget tehessünk a valódi éghajlat-kezelés és az un. zöldmosás (greenwashing) között. Mindez azért is van, mert jelenleg nem működik olyan felügyelet, amelyre akár országos, akár ágazati viszonylatban támaszkodni lehetne szakmai számonkérésben.

A legnagyobb feladatot ma az jelenti, hogy megkülönböztessük az érdemi célokat és akciókat a zöldmosástól. Mindez óriási kihívás, viszont enélkül nehezen fogjuk tudni elérni az éghajlat-változási ambíciókat – írja a tanulmány.

A Corporate Climate Responsibility Monitor 25 nagy globális vállalat éghajlat-változási stratégiáját értékeli, és kritikusan végigelemzi, hogy milyen mértékben tekinthetők előremutatóknak és vállalnak ezáltal vezető szerepet a vállalati éghajlat-változási stratégiában. Az un. Best practice (követendő gyakorlat) kritériumai alapján értékelték az éghajlat-vállalások integritását, és azonosították be a valóban jó példákat, illetve rámutatott azokra a területekre, ahol van még mit fejlődni.

A vállalati éghajlat-változási akciók tekintetében négy fő területen értékelték az átláthatóságot és integritást:

  • A kibocsátások nyomon követése és közzététele
  • Kibocsátás-csökkentési célok meghatározása
  • A saját kibocsátások csökkentése
  • Éghajlati hozzájárulások és ellentételezési igények

A jelentésben vizsgált 25 multinacionális vállalat 2020-ban együttesen 3,18 billió USD bevételt jelentett, ami a világ 500 legnagyobb vállalatának teljes bevételének körülbelül 10%-a. A saját maguk által bejelentett üvegházhatású gázok kibocsátása 2019-ben (beleértve az upstream és downstream kibocsátásokat is, amelyek mérsékelt mértékű átfedést tartalmazhatnak) körülbelül 2,7 GtCO2e-t tesz ki. Ez a globális ÜHG-kibocsátás nagyjából 5%-ának felel meg.

Megy a túlszépítés

A felmérés feltárja, hogy a 25-ből mintegy 13 az a vállalat, amely konkrét részleteket ugyan közöl arról, hogy mit jelent a nettó nullára vonatkozó vállalása, ám átlagosan csak 40%-kal vállalja, hogy 2019-től kezdődően csökkenti teljes értékláncának kibocsátását. A többi 12 vállalat nem csatolja ígéretét semmilyen konkrét kibocsátás-csökkentési kötelezettségvállaláshoz az adott célévre vonatkozóan.

(Megj: Az értékeléseket a szakértők az elérhető nyilvános információk alapján készítették. A rossz minősítés nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott vállalatnak gyenge a klímastratégiája, hanem azt is jelezheti, hogy nem állt rendelkezésre elegendő információ a bemutatott helyes gyakorlat alátámasztásához. A nettó zéró kibocsátást kitűző vállalatok természetesen javíthatnak minősítésükön, ha éghajlati felelősségvállalási stratégiájuk minden aspektusát átláthatóan és pontosan nyilvánosságra hozzák.)

A szakértők szerint az együttesen 3 billió dollárt meghaladó árbevételű multinacionális vállalatok nettó zéró tervei alapján csupán három vállalat – a Maersk, a Vodafone és a Deutsche Telekom – fogalmazott meg olyan célokat, amelyek valóban több mint 90 százalékkal csökkentik kibocsátásukat tevékenységük teljes értékláncában. A vizsgált vállalatok közül öt azonban valószínűleg kevesebb mint 15 százalékkal fogja csökkenteni a kibocsátását.

Thomas Day, a NewClimate Institute munkatársa lehangolóan foglalta össze a tapasztaltakat:

Miközben a vállalatokra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy cselekedjenek az éghajlatváltozással kapcsolatban, ambiciózusnak hangzó címszavakban megfogalmazott állításaik túlságosan gyakran nélkülözik a valós tartalmat, ami félrevezetheti mind a fogyasztókat, mind a szabályozó hatóságokat, amelyek a stratégiai irányvonaluk meghatározásában központi szerepet játszanak. Még a viszonylag jól teljesítő vállalatok is eltúlozzák intézkedéseiket.

A nettó zéró kibocsátás elérése kulcsfontosságú célkitűzés annak érdekében, bolygónk hőmérséklete ne emelkedjen több mint 1,5 Celsius-fokot az évszázad közepére. Ehhez a vezető tudósok és az ENSZ becslése szerint 2050-re szén-dioxid-semlegessé kell tenni a bolygót. Jelenleg a globális GDP több mint 80 százaléka tartalmaz nettó nullás ígéreteket. A most feltárt eredmények azonban azt mutatják, hogy a kötelezettségvállalások és a jelenlegi intézkedések átlagosan csupán mintegy 40 százalékos csökkentést jelentenek – ami jóval kevesebb, mint az ígért közel 100 százalékos csökkentés.

A teljes tanulmány itt érhető el.

Korábbi cikkünkben már írtunk róla, hogy a Facebookot félretájékoztatással támadták meg, illetve, hogy a vállalatok közel fele zöldnek hazudja magát.

Fotók: newclimate.org

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.