Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Környezettudatos karrierváltók

NRGreport | 2022.02.20. 06:00

Todd Smith kisfiúként figyelte a Red Arrows repülését az égen, és tudta, hogy idősebb korában a repüléssel szeretne foglalkozni. Ötéves, 100 000 fontba kerülő képzés, majd két év repülésoktatói munka után, a húszas évei végén végre megkapta álmai állását: légitársasági pilótaként dolgozott. De 2019-ben az utazási cég, amelynek dolgozott – a Thomas Cook – összeomlott. Smith-t ekkorra már egyre jobban aggasztotta az éghajlatváltozás növekvő veszélye és a légiközlekedési ágazat szén-dioxid-kibocsátása.

„Be akartam kapcsolódni [a környezetvédelmi tiltakozó csoportba], az Extinction Rebellionba, de tudtam, hogy ez karrier-öngyilkosság lenne, és rengeteg adósságom volt. Könnyebb lett volna visszatérni az iparágba, és kifizetni az adósságot” – mondta Smith.

Mivel azonban a világjárvány miatt a repülőgépek a földre kényszerültek, a berkshire-i Reading városában élő Smith úgy döntött, hogy végleg felhagy a magasröptű karrierjével.

„Természetesen jobban szeretek repülni, egzotikus célpontokra eljutni és tisztességes fizetést keresni” – mondja a 32 éves férfi. „De amikor szembesülök az éghajlati és ökológiai vészhelyzettel, hogyan is tudnám prioritásként kezelni az igényeimet, amikor közösen kell gondolkodnunk arról, hogyan kezeljük az emberiséget fenyegető legnagyobb egzisztenciális veszélyt?”

Smith most klímaaktivista. Az Extinction Rebellion szóvivőjeként tevékenykedik, és társalapítója a Safe Landingnek, a légiközlekedési ágazatban dolgozók klímatudatos mozgalmának. Azt mondja, nehéz döntés volt feladni álmai munkáját.

” Nem szabad elhatározásból, hanem kétségbeesésből teszem ezt. Anyagilag nagyon nehéz időszakon megyek keresztül, rengeteg adósságom van, ez nagy kihívás számomra”. Aztán hozzáteszi: „A döntés felszabadító, egyenesen katartikus volt, és enyhült a szorongásom.”

Smith kampánya akkor kezdődött, amikor az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó bizottsága tavaly nyáron arra figyelmeztetett, hogy a világ egyre szélsőségesebb hőhullámokkal, aszályokkal és árvizekkel néz szembe.

António Guterres, az ENSZ főtitkára szerint a tanulmány „vörös kód az emberiség számára”. Tavaly októberben az Egyesült Királyság ígéretet tett arra, hogy 2050-re nettó nulla üvegházhatású gázkibocsátást ér el. Ez a cél nagy növekedést és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságba történő beruházásokat igényel.

Smith messze nem az egyetlen, aki a környezetvédelemmel kapcsolatos aggodalmak miatt hagyta ott korábbi munkahelyét.

Nader Beltaji, aki 10 évig dolgozott a dániai olaj- és gáziparban, szintén zöld karrierre váltott. Most projektmenedzserként dolgozik az RWE megújuló energiaipari óriáscégnél.

„A diplomamunkámat tulajdonképpen a napenergiáról írtam, és ebbe az irányba szerettem volna elmenni, de akkoriban nem sok olyan lehetőség volt, ami felkeltette volna az érdeklődésemet” – mondja a 33 éves, jelenleg Wiltshire-ben élő férfi. „Mostanra teljesen megváltozott a helyzet.”

Jelenleg egy északkelet-angliai tengeri szélerőműpark építésén dolgozik, és Beltaji  azt mondja, hogy sokkal elégedettebb jelenlegi munkájában.

„Az éghajlatváltozás szinte állandóan szerepel a hírekben, és a tengeri szélerőművek az Egyesült Királyság nagyszabású energiastratégiájának részét képezik, így jó érzés ennek részese lenni, és tudni, hogy ezen célok elérésén dolgozunk” – mondja.

Rachel Bowcutt az Egyesült Királyság tejiparában dolgozott, ami globálisan nagyon szén-dioxid-intenzív ágazat. Az ENSZ becslése szerint a tejágazat globális szén-dioxid-kibocsátása évente mintegy 1,7 milliárd tonna. Ez több, mint a légiközlekedési ágazat pandémiát megelőző 915 millió tonnája.

Az Egyesült Királyság állami szerve, az Agriculture & Horticulture Development Board azonban azt állítja, hogy az Egyesült Királyságban a tejágazat a teljes szén-dioxid-kibocsátás mindössze 3%-át teszi ki, szemben az ország légi közlekedésének 7%-ával.

Korábban Bowcutt két évig a Brit Királyi Tejtermelők Királyi Szövetségének műveleti vezetője volt, ahonnan kilépett, hogy munkát vállaljon a szervezet talán legnagyobb konkurensénél, a Vegán Társaságnál. Azután vált vegánná, hogy olyan jelentéseket olvasott, mint például az Oxfordi Egyetemé, amelyek szerint a vegán étrendnagy valószínűséggel a legnagyobb mértékben csökkentheti a Föld környezeti terhelését”. Erről a tanulmányról széles körben beszámoltak, bár mások szerint az autómentesség vagy a kevesebb repülés nagyobb hatással van.

Bowcutt  azt mondja, hogy a tejipar és annak gyakorlatai miatt is kezdte magát kényelmetlenül érezni, miután egy konferencián végignézett egy előadást arról, hogy mi az optimális időpont arra, hogy a borjakat elvegyék az anyjuktól.

„Az egészet egy kicsit feleslegesnek éreztem az állatjólét és a környezeti hatások szempontjából. Eljutottam arra a pontra, amikor azt gondoltam, hogy ez már nem nekem való, és elgondolkodtam, hogy van-e egy hasonló szervezet a vegánok számára – és akkor jött ez a munka.”

Bowcutt, aki a Warwickshire-i Leamington Spa-ban él, tavaly kezdett a Vegán Társaságnál.„Sokkal nagyobb önbizalmam van ebben a munkában. Látom az előnyöket, és sokkal könnyebb népszerűsíteni egy olyan témát, amiben tényleg hiszek.”

Sürgősen szükség van az alacsony szén-dioxid-kibocsátású munkahelyekre való áttérésre, állítja Denis Fernando, a Föld Barátai klímakampányért felelős aktivista. „Éghajlati vészhelyzet van, és drasztikus intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy a dolgok megtörténjenek, ezért óriási szükség van a zöld munkaerő felé való nagyobb mértékű elmozdulásra” – mondja. „A zöld munkahelyek munkahelyeket teremtenek. Mindenki nyer.”

A kormány szóvivője szerint:

„Az Egyesült Királyság tőkét kovácsol a zöld ipari forradalomból: a miniszterelnök tízpontos tervének elindítása óta több mint 56 000 tiszta munkahelyet teremtett és támogatott az Egyesült Királyság zöld iparágaiban.”Ezek a munkahelyek a sunderlandi elektromos járműgyártástól kezdve a teesside-i hidrogénüzemeken át az új úszó tengeri szélerőművekig és a walesi és skóciai gyárakig terjednek.

„Erre építve biztosítjuk, hogy az emberek megfelelő készségekkel rendelkezzenek a brit új, alacsony szén-dioxid-kibocsátású iparágakban való foglalkoztatáshoz, a zöld készségfejlesztő táboroktól kezdve a szakképzésre irányuló tanulószerződéses gyakorlati képzésekig terjedő intézkedéseken keresztül, mivel támogatjuk az új brit iparágakat, a zöld munkahelyeket és a gazdasági növekedést.” – tette hozzá.

Fernando szerint a zöld munkahelyek többszörös előnyökkel járnak, többek között csökkentik az éghajlatra gyakorolt káros hatásokat, helyreállítják a természetet, és milliókat érinthetnek.

„Zöld munkahely lehet bármi, a megújuló szélturbinákkal vagy ökológiával kapcsolatos munkától kezdve a kerékpárjavításon át a vasútállomáson végzett ügyfélszolgálatig.”

Cikk forrása: BBC

Kép forrása: pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.