Trading

Vegyes hetet zártak az olajárak

NRGreport | 2022.02.20. 09:29

A Brent kilencedik hete felfelé tart, a WTI nyolchetes rallyja megszakadt: a befektetők az orosz-ukrán válságból eredő esetleges ellátási zavarokat az iráni olajexport növekedésének kilátásaival szemben mérlegelték.

A Brent nyersolaj határidős jegyzése 57 centtel, azaz 0,6%-kal magasabb, hordónként 93,54 dolláron, míg az amerikai West Texas Intermediate (WTI) nyersolaj 69 centtel, azaz 0,5%-kal alacsonyabb, hordónként 91,07 dolláron fejeződött be.

Mindkét referenciaindex 2014 szeptembere óta a legmagasabb szintre emelkedett hétfőn, de az Iránnal szembeni olajszankciók enyhítésének növekvő kilátásai szintén befolyásolták a piacot – írja a Reuters.

A Brent kismértékű, 0,9%-os emelkedést könyvelhetett el, ami kilencedik heti felfelé menetelést jelent, míg a WTI 1,7%-kal esett a héten, megszakítva egy nyolchetes rallyt.

Az ukrán határnál lévő orosz katonai jelenlétből eredő esetleges ellátási zavarok miatti félelmek lefaragtak a veszteségekből.

Szankciók vagy jöjjön az olaj?

A Nyugat újabb szankciókkal fenyegette meg Oroszországot, ha megtámadná Ukrajnát. Oroszország tagadja, hogy támadást tervezne.

Mario Draghi olasz miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy az Európai Unió által Oroszországgal szemben esetlegesen bevezetendő szankcióknak nem szabadna kiterjedniük az energiaimportra.

Az olajpiac enyhén emelkedett a zárás utáni kereskedésben, miután Joe Biden amerikai elnök magabiztosan kijelentette, hogy meggyőződése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök meghozta a döntést, és a következő napokban megszállja Ukrajnát.

Az Európai Unió egyik magas rangú tisztviselője szerint közel van az amerikai-iráni megállapodás, amely Irán és a világhatalmak 2015-ös nukleáris megállapodásának megújítását célozza, de a siker az érintettek politikai akaratán múlik. A formálódó megállapodás abban a fázisban tart, hogy a felek épp rögzítik az egymással szembeni kölcsönös lépéseket, hogy mindkét fél teljes mértékben megfeleljen a megállapodásnak, és ez egyelőre nem tartalmazza az olajszankciók eltörlését – mondták el diplomaták.

Következésképpen kevés esély van arra, hogy az iráni nyersolaj a közeljövőben visszatérjen a piacra, hogy enyhítse a jelenlegi kínálati szűkösséget, mondták elemzők.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és az Oroszország által vezetett szövetségesek, az OPEC+ néven ismert szervezet azon lesz, hogy Iránt is bevonják az olajkitermelési paktumba, amennyiben Teherán és a világhatalmak megállapodásra jutnak a nukleáris megállapodásuk megújításáról – mondták el a csoporthoz közel álló források.

Az amerikai piacok február 21-én, hétfőn zárva lesznek az Elnökök napja miatt.

címlapfotó: pixabay

 

OLVASSA EL KAPCSOLÓDÓ CIKKEINKET IS:

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.