Trading

Az orosz-nyugati diplomáciára figyel az olaj

NRGreport | 2022.02.21. 13:06

Az olajárak hétfőn enyhén emelkedni kezdtek. Az ukrán válság megoldására tett újabb diplomáciai erőfeszítések némi enyhülést hozhatak az ellátási aggodalmakra.

A Brent nyersolaj határidős jegyzései 94 dollár felé emelkedtek hordónként hétfőn (12:59). Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) nyersolaj határidős jegyzése szintén emelkedett a nap első szakaszában.

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn közölte, hogy Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök elvben megállapodott egy csúcstalálkozóról Ukrajna ügyében, de a Kreml közölte, hogy nincs még azonnali terv a találkozóra.

Az ukrajnai feszültségek lehetséges csökkenése miatt Ázsiában inkább eladási hullám alakult ki az olaj tekintetében, mondta Jeffrey Halley, az OANDA elemzője.

Ha orosz invázióra kerülne sor, ahogy az USA és az Egyesült Királyság az elmúlt napokban figyelmeztetett, a Brent határidős jegyzései 100 dollár/bbl fölé szökhetnek, még akkor is, ha Iránnal sikerül megegyezni – mondta Vivek Dhar, a Commonwealth Bank elemzője.

Az iráni külügyminisztérium szóvivője, Saeed Khatibzadeh hétfőn azt mondta, hogy “jelentős előrelépés” történt az Iránnal 2015-ben kötött nukleáris megállapodás felújításáról szóló tárgyalásokon.

Elemzők szerint a piac továbbra is feszült, és minden olajtöbblet jól jönne. Az árak azonban rövid távon változékonyak maradnak, mivel iráni nyersolajra valószínűleg csak az év későbbi szakaszában lehet számítani.

fotó: pixabay

 

OLVASSA EL TOVÁBBI CIKKEINKET IS:

  NRGreport
Címkék
#Brent   #diplomácia   #energia   #Joe Biden   #kőolaj   #olaj   #olajár   #Putyin   #Ukrajna  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.