Innováció

Elindultak a turbinák Afrika legnagyobb vízerőművében

NRGreport | 2022.02.21. 07:21

Etiópia megkezdte villamosenergia-termelését a több milliárd dolláros nílusi vízerőművön. Afrika második legnépesebb országában a mintegy 110 milliós lakosság kétharmada nem jut áramhoz.

Abiy Ahmed miniszterelnök, miután megnyomta a projekt első szakaszában a turbinákat bekapcsoló digitális kapcsolót, igyekezett biztosítani Szudánt és Egyiptomot, hogy országa nem kívánja sérti érdekeiket. A szomszédos nemzetek azonban aggodalmukat fejezték ki, hogy az erőmű vízhiányt fog okozni a folyásirányban.

Az egyiptomi külügyminisztérium azzal vádolta Etiópiát, hogy ismét megsértette a három ország között 2015-ben aláírt előzetes megállapodást, amely megtiltja, hogy bármelyik fél egyoldalúan lépéseket tegyen a folyó vizének felhasználása terén.

A ‘Nagy Etióp Reneszánsz Gát‘ névre keresztelt vízerőmű „kulcsfontosságú a gazdasági fejlődés szempontjából” -magyarázta Abiy.

Etiópia legfőbb érdeke, hogy fényt hozzon a sötétségben szenvedő lakosság 60%-ának, hogy megmentse anyáink munkáját, akik fát cipelnek a hátukon, hogy energiához jussanak – mondta Abiy.

A kontinens második legnépesebb országában a Világbank szerint a második legnagyobb az áramhiány Afrikában: a mintegy 110 milliós lakosság kétharmada nem csatlakozik a hálózathoz.

A projekt 5 milliárd dollárba fog összesen kerülni, és Afrika legnagyobb vízerőművévé válik, és 5150 MW villamos energiát termel majd, amelynek egy részét a szomszédos országokba exportálják majd.

A kormány eddig több mint 100 milliárd etiópiai birrt (közel 2 milliárd dollárt) fektetett a projektbe – jelentette az állami FANA hírügynökség. A létesítmény a nyugati Benishangul-Gumuz régióban található Guba nevű helyen található.

fotó: thecairoview.com

 

 

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.