Trading

Visszafogták növekedési terveiket a nagy amerikai palacégek

NRGreport | 2022.02.21. 04:23

A hordónként 100 dollár felé tartó nyersolajárak általában újabb és újabb fúrásokba kergetik az óriásvállalatokat, de ez idén nem lesz így. Az Egyesült Államok legnagyobb palatermelő vállalatai, mint a Pioneer Natural Resources, a Devon Energy Corp. és a Harold Hamm’s Continental Resources azt vállalták idén, hogy 5%-ban maximalizálják a növekedési rátát, ami jóval töredéke a korábbi 20%-os vagy még annál is több értéknek.

Nem jött jó időben a fogadalom: az amerikai palaföldön tanúsított tőkefegyelem nem sok jót ígér így az amerikai benzináraknak – és Biden elnök népszerűségi mutatójának sem-, ráadásul a palaolajmezők tudnának csak igazán gyorsan reagálni az ellátási hiányra. A gyorsan növekvő globális fogyasztással együtt az amerikai fúrók mostani konzervatív hozzáállása várhatóan magasan tartja az árakat egy ideig. De a palacégek elszántak.

Mindegy, hogy 100, 150, vagy akár 200 dolláros olajárról beszélünk, nem fogunk változtatni visszafogott növekedési terveinken – mondta Scott Sheffield, a Pioneer vezérigazgatója a Bloomberg Televíziónak adott interjújában.

Az IHS Markit Ltd. szerint a tőzsdén jegyzett független upstream vállalatok, mint a Pioneer és a Devon több mint a felét adják annak a nagyjából 10,5 millió hordónak, amelyet Amerika naponta kitermel a 48 összefüggő állam mezőiről.

A többi vagy családi vállalkozás vagy nemzetközi szupermajoroktól származik, ők agresszívan növelik továbbra is a kitermelést. Az Exxon Mobil Corp. és a Chevron Corp. például 25%-os, illetve 10%-os palaolaj-növekedést tervez az idén.

Scott D.Sheffield, CEO, Pioneer Natural Resources

„A független magánvállalatok évi 15-25 százalékos növekedési ütemet jelentettek be, ám valószínűleg nem lesznek képesek ilyen ütemben tovább növekedni, vagy viszonylag gyorsan jelentősen csökkenteni fogják a készleteiket” – tette hozzá Sheffield.

Palaország üzenete hangos és világos: a függetlenek nem fogják megismételni a múlt hibáit azzal, hogy olcsó olajjal árasztják el a világot. A vezérigazgatók szerint a rekordszintű pénzforgalom osztalékon és visszavásárlásokon keresztül egyenesen a befektetőkhöz fog visszajutni.

Fontosnak tartjuk, hogy készpénzt juttassunk vissza a részvényeseknek – mondta Sheffield, a Pioneer vezérigazgatója.

A Pioneer vezérigazgatója szerint Szaúd-Arábiának és az Egyesült Arab Emírségeknek – a két jelentős tartalékokkal rendelkező OPEC-országnak – kell betölteni a kínálati réseket. A független amerikai fúróvállalatok még mindig rendkívül óvatosak, hogy túl nagy piaci részesedést szerezzenek az OPEC és szövetségesei által ellenőrzött piacból, akik kevesebb mint 10 év alatt két árháborút is megvívtak a palaolajjal – inkább ott hagyják a nyersolajat hagynak a földben.

Az amerikai olajtermelés az előrejelzések szerint 2023-ra tér vissza a járvány előtti szintre. Ez azonban valószínűleg még nem lesz elég ahhoz, hogy az olajárak mostanában csökkenni kezdjenek.

Fotó: Pioneer

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.