Mobilitás

RoLa – Terelés a környezetbarátság felé

Benedek Attila | 2022.02.22. 07:00

Magyarországon 2013-ban szűnt meg a kamionok vonatos szállítása. Közben Ausztriában és Svájcban törvényekkel próbálják a kötött pályás közlekedés felé irányítani a teherautókat. Kinek van igaza?

Mielőtt kifejtenénk a kamionok vonatokra terelésének a témáját, egy meghatározást érdemes megnézni, ez pedig a  RoLa.

A RoLa a Rollende Landstrasse, azaz a gördülő országút német kifejezést rejti. Ezzel a névvel jelölik azokat a vonatokat, amelyeket úgy terveztek, hogy kamionokat szállítson. Az alacsony kialakítású, kisebb kerekeken gördülő szerelvények előtt található néhány személyszállító kocsi is. Ebben utaznak a sofőrök.

A RoLa előnyei

Néhány éve a környezetvédelem központi kérdéssé vált, mert egyre többen rájönnek, hogy nem csak a zöldek „problémája” a bolygónk megmentése. Ezért a RoLa vonatok megint előtérbe kerülhetnek.

A RoLa előnye, hogy a közutak terhelése csökken. Ugyanis a 38-40 tonnás szerelvények óriási forgalma komolyan hozzájárul a nyomvályúsodáshoz és az úttest idő előtti elhasználódásához. A romlási folyamatot azzal is lehet csökkenteni, hogy még drágább, még robosztusabb útalapot építenek. S nem csak akkor cserélik a kopó réteget, mikor már menthetelten az egész útpálya.

A legolcsóbb módja az utak megmentésének: a teherforgalom egy jó részének a vasútra terelése.

Zöld előnyök

A növekvő teherforgalom rendesen kiveszi a részét a CO2 kibocsátásból is. Amíg nem jelennek meg tömegével az üzemanyagcellával hajtott teherautók vagy a tisztán elektromos hajtásúak, addig más zöldítési módot kell nézni. Erre jó lehet az országon átmenő teherautó forgalom jelentős részének a vasútra terelése.

Ennek pozitívuma a határoknál a vámolás és a várakozás nullára csökkenése, mert a vámvizsgálat a startállomáson történik. A teherautóknál igen komoly a gumi költség, ez is lentebb mehet, akár menet közben a szálló por mennyisége is. A fuvarozóknak az üzemanyagra és az útdíjakra kevesebbet kell költeniük. A hétvégi kamion stoppok és a határon várakozások a RoLa szerelvényeket használókat nem érintik. A sofőrnek nem kell pihenőidőt tartania. Nagyjából ezek a RoLa mellett szóló érvek.

Az ellenérvek listája szerencsére jóval rövidebb. Zömmel a vasúti kocsik más szerkezetű, kisebb kerekének a pálya rongálódására korlátozódik. A drágább RoLa kocsik is az ellenérveket gyarapítják. Plusz a kamion sofőrök személyes terük feladására kényszerülnek, mikor egymás társaságban kell utazniuk. A zavart általában néhány sofőr viselkedése okozza, akinek nem volt gyerekszobája.

 

 

Hazai pálya

A Hungarokombi Kombinált Fuvarozást Szervező Kft. „fejfáján” az élt 22 évet felirat látható. Az 1990-ben alapított vállalkozás, 2013. január elsején szűnt meg. A termelő, bevételt hozó tevékenység az évek alatt egyre kevesebb állami támogatást kapott. Mivel 2013-ra megszűnt minden állami támogatás, így a vállalat lehúzta a rolót.

A hazai RoLa vonatokat üzemeltető fura helyzetben volt, mert Magyarországon akkoriban a legmagasabbak voltak a vasúthasználati díjak, miközben az érte kapott szolgáltatás színvonalát lehetett volna hova fejleszteni. A RoLa hazai megszűntetése évi 30 ezer kamionnal dobta meg az utak forgalmát… A rendkívül sok pénzből helyrehozható úthálózat és a környezet szennyezése úgy látszik, nem játszott szerepet a döntésben.

Itthon azért nem szűnt meg teljesen a RoLA, mert a GySEV működtet ilyen típusú vonatokat. Plusz a Záhonyban épülő hatalmas keleti nyitást segítő két terminál építése is ad okot az újrakezdésre.

Működésben

A hazai helyzet ellenére találni Európában működőképes RoLa vonatokat. Speciális helyzetben van a Franciaországot és az Egyesült Királyságot összekötő alagút. 2016-ban 1 641 638 darab kamion és 2 610 242 darab személyautó kelt át a La Manche csatorna alatt. Az 50 kilométeres utat jóval gyorsabb így megtenni, mint a tengeren hánykolódó kompon.

Svájc jól kihasználja a helyzetét, ezért az országon áthaladó kamion sofőröknek melegen ajánlja a gyorsabb és zöldebb áthaladást biztosító RoLa vonatokat.

Náluk is okosabban óvják a környezetet az osztrákok, akik az olasz-osztrák határnál lévő Wörgl és Trento között, a Brenner hágós átkelésnél és több más hazai vonalon a RoLát javasolják. A megcélzott fuvarozók az országon áthaladó kamionok vagy azok, akiknek a célállomásuk a RoLa végponthoz közeli helyszín.

A terelés nem biztos, hogy annyira finom, de az állami szabályozókat is úgy alakították, hogy jobban megérje vonatozniuk a kamionoknak. Ami megnyugtató, hogy tesznek is érte, hogy pörögjön a forgalom: naponta 46 vonat közlekedik a határ két oldala között! Ez 2019-ben 150 ezer fölötti kamion utaztatását jelentette, ami kb. 20 ezer tonna CO2 csökkenést jelent.

A váltást az is segíti, hogy lehet bérletet váltani, aminek az az eredménye, hogy aki többet használja a RoLát, az kevesebbet fizet.

A megoldás

A környezetvédők jogosan emelik fel a szavukat a hazai RoLa megszüntetése miatt. Szerencsére a helyzet nem annyira veszélyes, mint elsőre látszik. Egyre több tehervonaton látni kamion pótkocsikat és konténereket. A közúti teherfuvarozásnál jóval környezetbarátabb a vonatos teherfuvarozás, amit a felhasznált elektromos energia tovább zöldítésével még zöldebbé lehet varázsolni. Ez egy valós, működőképes megoldás, amivel viszonylag gyorsan lehet a szénlábnyomot és az energiafelhasználást csökkenteni.

Akadnak életképes példák: Németország északi része és Törökország között már folyik közvetlen vasúti teherforgalom, ahol kamion utánfutókban és konténerekben utazik az áru. A kecskeméti Mercedes gyár és Németország között is sűrű a tehervonat forgalom. De az Audit sem kell félteni: ott is működik a vasúti összeköttetés. A Suzuki esztergomi gyárában, szintén található iparvágány, ami felgyorsítja és zöldíti az autók szállítását.

Ez is egy módja a zöldítésnek, érdemes szembe állítani az erre a célra fordított támogatások valódi energia felhasználás és karbon lábnyom csökkentő hatását. És azt meg nézni, hol térül meg jobban az állam által adott pénz. Az egyik oldalt képviselhetik az elektromos autók, a teljes életciklusukon át kibocsátott széndioxidjukkal. A másikat például a nemzetközi közúti teherforgalom vasútra terelése, ennek kiadásai és vele járó előnyök. Érdemes kiszámolni, hogy melyiknek nagyobb a hatékonysága.

  Benedek Attila
Címkék
#kamion   #környezetbarát   #közlekedés   #mobilitás   #RoLa   #vasút  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.