Elemzés

A földgáz és áram után az olaj ára is elszállhat

Major András | 2022.02.23. 00:44

Tovább emelkedhet a közeljövőben a nyersolaj ára, elsősorban a geopolitikai feszültségek fokozódása és az erőteljes globális kereslet hatására, pedig már az olajtermelők szerint is túl drága. Ha a befagyasztott hazai üzemanyagárakban nem is, de közvetve azért Magyarországon is megérezzük az olaj drágulásának negatív hatásait.

Rövid távon a már most is 100 dollár körüli árfolyamok nagy valószínűséggel messze e szint fölé emelkedhetnek, különösen, ha a világ olajellátásnak közel 40 százalékát adó Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és az Egyesült Államok továbbra is visszafogottan emeli termelését, illetve ha az ukrán-orosz válsághelyzet rosszabbodna. Mindemellett az is támaszt adhat az áraknak, hogy a koronavírus omikron variánsának keresletcsökkentő hatása gyengébb a vártnál.

A legközvetlenebb és legjelentősebb hatást rövid távon az orosz-ukrán konfliktusról érkező hírek gyakorolják az olajárakra, amelyek nagyrészt ezek hatására máris több mint hétéves csúcson tartózkodnak.

100, 120, 150?

Az orosz invázió esetén valószínűsíthető további nyugati szankciók érdemben befolyásolhatják az orosz energiaexportot, ami tovább hajthatja felfelé az olajárakat, de ilyen irányban hathatnak az egyéb, például közel-keleti geopolitikai feszültségek is (lásd a jemeni húti erők által az Egyesült Arab Emírségekre jelentett fenyegetés vagy az olaj körüli iraki-kurd vitát. ) Ezzel együtt a szakértők szerint jelenleg nagyon valószínűtlennek tűnik az Európába irányuló orosz olajexport jelentős zavara, mivel ez mindkét fél számára pusztító következményekkel járna.

A feszültség fokozódásával heteken belül meglehet a 120 dollár is a JP Morgan és mások szerint is. Akadnak még meredekebb drágulást valószínűsítő prognózisok. A kiemelkedően magas, például 150 dolláros árfolyamot vizionáló megszólalások egyben az árak „felbeszélésére” irányuló próbálkozásokként is értelmezhetők, ám mivel a piacot alapvetően befolyásolják a kereskedők hangulata és várakozásai, így sok esetben bizonyos mértékben működik is az önbeteljesítő jóslat effekt. Az ilyen extrém árszintek azonban már olyan magasságokat képviselnek, amely a világgazdaság kilátásait is fenyegetik, és miután a globális GDP-növekedés gyengülése az olajpiaci keresletet is visszafogja, így maguk a termelők is igyekeznek megelőzni az ilyen fokú drágulást.

Ezzel együtt az elemzők most már úgy vélik, nem csak rövid ideig tartó ártüskék várhatók, de az olajár akár tartósan is 100 dollár fölött ragadhat a következő két-három negyedévben. Pedig a Reuters legutóbbi, január végén kiadott elemzői körképe szerint még a Brent hordónkénti árfolyama 2022 egészében átlagosan 79,16 dollár lehet, ami egyébként azt jelentette, hogy a közgazdászok és elemzők jelentősen emeltek az egy hónappal korábbi várakozásaikon (73,57 dollár). A tengerentúli WTI esetében hasonlóan változott a prognózis, mely szerint az idei átlagos árfolyam 76,23 dollár lehet (szemben a megelőző 71,38 dolláros előrejelzéssel). Mindez az olajár emelkedése irányába ható faktorok gyors erősödésére utal.

Már a termelőknek is fáj, de azért kitartanak

Ugyanakkor, bár a jelenlegi piaci idegesség rövid távon jókora ugrásokhoz vezethet az árfolyamokban, e mögött nem annyira strukturális, hanem mesterséges okok állnak. Ráadásul a legtöbb elemző abban is egyetért, hogy az OPEC (illetve szövetségesei, OPEC+) várhatóan folytatja a kitermelés növelését, azzal együtt, hogy egyes tagjai kapacitáskorlátokkal küzdenek. Hosszabb távon az is növelheti a kínálatot, ha sikerül tető alá hozni az új amerikai-iráni nukleáris megállapodást, illetve megújítását, amire jó esély is mutatkozik. Ez esetben az iráni nyersolaj is visszatérhet a piacra, de mivel az új alku elnyújtott tárgyalási folyamatot igényel, a kedvező olajpiaci hatások csak későbbre várhatók.

Az Oroszországgal és más együttműködő államokkal kiegészült olajkartell, az OPEC+ korábbi döntése szerint havonta 400 ezer hordó/nap mennyiséggel növeli kitermelését. A szervezet, illetve elsősorban annak közel-keleti tagjai egyelőre szintén azért nem kívánják jobban megnyitni az olajcsapot, mert álláspontjuk szerint a jelenlegi rally sokkal inkább a geopolitikai tényezők miatt alakult ki, mintsem fundamentális okok, vagyis az alacsony kínálat miatt. Ehhez az óvatos megközelítéshez egyelőre az erre irányuló sürgetések és annak ellenére is ragaszkodnak, hogy a jelenlegi árszint már az OPEC tagjai számára is túlságosan magas az inflációra és a keresletre gyakorolt negatív hatásai miatt.

Ezzel együtt az OPEC-et vezető Szaúd-Arábia olajminisztere, Abdulaziz bin Szalman herceg szerint a kutatás-termelés területén az elmúlt évek alacsony árai miatt elégtelen volt a beruházási aktivitás, ami kockázatot jelenthet kínálati oldalon, ha a globális olajkereslet tovább emelkedik. De nem csak a nyersolajellátás bizonyulhat egyre szűkösebbnek a közeli jövőben, hanem a finomított termékek kínálata is. A legtöbb ázsiai és európai finomító számára a második negyedévben kezdődik a tervezett karbantartási időszak, és mivel egyelőre nem sok jele van annak, hogy a termelés felfuttatásával igyekeznének elébe menni a helyzetnek, a gyorsan emelkedő üzemanyag-kereslet hamarosan túl sok lehet számukra ahhoz, hogy lépést tarthassanak vele.

Az üzemanyagár-befagyasztás ellenére is megérezzük

Akárhogy is alakul a következő hónapokban az olaj világpiaci ára, a magyarországi fogyasztói üzemanyagárakban az nem fog tükröződni. A kormány ugyanis újabb három hónappal megtoldotta az üzemanyagárstopot, így a 95-ös oktánszámú benzint és a sima gázolajat május közepéig legfeljebb 480 forintért árulhatják a hazai benzinkutak (a rendelkezés nem érinti a prémium üzemanyagok árát). Ennek megfelelően a fogyasztói árakban a devizaárfolyam-hatás sem jelentkezik, noha a dollár/forint-árfolyamnak hasonló jelentősége van a beszerzési árak alakításában, mint az olaj és finomított termékek tőzsdei árainak, mivel az olajipar nagyrészt dollár alapú elszámolással működik.

Bár a forint jelenleg valamivel erősebb a zöldhasúval szemben, mint az árak november közepi befagyasztásakor – ami a hazai árak csökkenése irányában hat -, a nemzetközi termékárak ugyanakkor jóval magasabbak a három hónappal ezelőttieknél, vagyis a benzinkutak beszerzési árai is tovább emelkedhetnek, amint azt a Holtankoljak.hu is megjegyzi. Nem egy kútüzemeltető kisvállalkozás már akkor is minden értékesített literrel veszteséget termelt, nehézségeik pedig az olaj- és beszerzési árak további emelkedésével az elviselhetetlenségig fokozódhatnak. Ezen kívül az olaj drágulásának emelő hatása az egyéb termékek és szolgáltatások árában is érvényesül itthon is, miután rendkívül nyitott gazdaságként Magyarország sem vonhatja ki magát a nemzetközi folyamatok, ez esetben elsősorban a szállítási költségek emelkedésének hatása alól.

Kép forrása: Pixabay

  Major András
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.