Innováció

Hidrogén meghajtású demonstrátort épít az A380-asból az Airbus és a CFM International

NRGreport | 2022.02.23. 12:00

Együttműködési megállapodást írt alá az Airbus és a CFM International egy új, hidrogén meghajtású technológia demonstrátor program elindításáról – áll a cég közleményében.

 A program célja, hogy földi és repülési teszteknek vessen alá egy olyan belső égésű hajtóművet, amelyet hidrogén hajt meg, és amely egy új, karbonsemlegesen üzemelő repülőgép mozgatásáról gondoskodhat a jövőben. Egy ilyen modell a várakozások szerint 2035-ben állhat kereskedelmi forgalomba.

 

A program során egy átalakított Airbus A380-as tesztrepülőgépet használnak a mérnökök, amelyre egy speciális hajtóművet, az üzemanyag-ellátórendszert, valamint a hidrogén tárolására alkalmas üzemanyagtartályokat szerelnek be, utóbbiakat az Airbus francia és német üzemeiben tervezték és gyártották. 

 

Az üzemanyagrendszert és a hajtóművet a CFM International (a GE Aviation és a Safran közös vállalata) fejleszti, a GE Passport hajtóművén alapuló új erőforrást az Egyesült Államokban készítik. Mérete, fejlett technológiája és egyéb műszaki jellemzők miatt esett a választás erre a hajtóműre, amelyet az Airbus A380-as törzsének hátsó részére szerelnek fel, így az emissziót, a kondenzcsík összetételét is vizsgálni tudják majd.

A földi tesztek még ebben az évben elkezdődhetnek, az első felszállás 2026-ra várható.

Cikk és kép forrása: Airbus Magyarország

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.