Fenntarthatóság

Hogyan kezelhetik a vállalkozások a vízhiányt?

NRGreport | 2022.02.27. 04:00

A vállalatok világszerte megkezdték működésük átalakítását, hogy elérjék a nettó zérós klímacélokat. A szénlábnyom minimalizálására irányuló intézkedések valóban létfontosságúak, de ugyanúgy a vízhiány és a rossz vízgazdálkodás környezeti problémái is.

A nettó zéró kibocsátási célok elérése mellett a szervezeteknek csökkenteniük kell a vízlábnyomukat is, hogy mérsékeljék a vízellátási kockázatokat és biztosítsák a mindenki számára elérhető tiszta vizet – mondta Marilia Pupo, a Cognizant fenntarthatósági megoldásokért felelős menedzsere a Forbes beszámolója alapján.

A növekvő vízhiány – amelyet úgy határoznak meg, hogy az egyéneknek évente kevesebb, mint 1000 köbméter tiszta víz áll rendelkezésére –  kockázatot jelent a vállalkozások és ellátási láncaik számára. A hozzáférhető tiszta víz hiánya már most is befolyásolja az ipari tevékenységek életképességét és növeli az adózást, mivel a nemzetek küzdenek azért, hogy biztosítsák a lakosság számára az ivóvíz védelmét. Az Egyesült Királyság szerint például, a tiszta víz mennyisége 2050-re 50-80%-kal fog csökkenni az országban. Németország helyzete pedig azt, mutatja, hogy a megemelt vízadó a régió mezőgazdasági műveleteinek gazdasági életképességére is kihat.

Bízunk abban, hogy az ENSZ glasgow-i éghajlatváltozási konferenciáján (COP26) javasolt globális vízmegfigyelési rendszer értékes eszközként szolgál majd a jelenlegi vízválság értékeléséhez, és segít a vállalatoknak a szűkös forgatókönyvekre való tervezésben. De nem kell várni – a vállalatoknak számos eszköz és forrás áll a rendelkezésükre, hogy működésük több pontján azonnali intézkedéseket tegyenek. – olvasható Marilia Pupoval készült összefoglalóban.

A CDP (Carbon disposal project néven is ismert nemzetközi non-profit szervezet, mely segít a vállalatoknak és városoknak környezeti hatásuk feltárásában) 2020-as globális vízgazdálkodási jelentése szerint a vízgazdálkodás fejlesztésének költségei a vízhiánnyal kapcsolatos teljes költségeknek csupán egyötödét teszik ki. Emiatt fontos lenne, hogy a a vállalkozásoknak legyenek vízgazdálkodási beruházásaik. A digitális megoldások szintén jelentős szerepet játszhatnak a vízgazdálkodás kezelésében.

A vállalkozások számára a vízgazdálkodás fejlesztése több módon is lehetséges, ezek közül, valamint azokból a technológiák és rendszerekből mutatunk be néhányat:

 1. A túlfogyasztás csökkentése:

A vízfelhasználás rossz nyomon követésének és kezelésének egyik talán fő oka, hogy vízkészlet szerepét a történelem során nagyon gyakran alulértékelték. A modern technológiák, például a mesterséges intelligencia (AI), a ’dolgok internetje’ (Internet of Things/IoT) és a távérzékelés alkalmazásával azonban a vízfogyasztás pontos mérését (az ellátási lánc teljes egészén), az iparágak és a mezőgazdasági létesítmények olyan fontos KPI-vé emelhetik, mint az üvegházhatású gázok kibocsátása.

2. A tiszta víz pazarlásának és szivárgásának elkerülése: 

Az egyik fő oka annak, hogy sok vállalat nem ellenőrzi a vízpazarlást és a szivárgást, az, hogy az üzemi elfolyásokat nem tekintik szennyezési forrásnak, mivel a víz-pazarlás a legtöbb országban nem szabályozott. Úgy véljük azonban, hogy ez meg fog változni, ahogy a tiszta víz elérhetősége csökken, mivel ez közvetlen összefüggésbe fog kerülni a működési biztonság biztosításával. Ez különösen igaz azokra az iparágakra, amelyek nagymértékben függnek a nagy mennyiségű tiszta víztől a termelési folyamataikban.

A vállalatok számára az olyan gépi tanulási (machine learning) technológiák nyújthatnak megoldást, amelyek segítenek előre jelezni a csőtöréseket, az elosztóvezetékek nyomásváltozását, a szennyvízcsatorna dugulását és a viharos esőzések. Az előrejelző karbantartás minőségének javításával az ilyen megoldások csökkenthetik a balesetekkel, kiömlésekkel és csőtörésekkel kapcsolatos veszteségeket.

3. A természeti erőforrások szennyezésének megelőzése:

A víz természetes elérhetőségének csökkenésével még fontosabbá válik a jó minőségű vízgyűjtők megőrzése.A természetes vízfolyásba bocsátott szennyvíz minőségét szabályozó, rosszul végrehajtott jogszabályok miatt azonban gyakran előfordulnak alacsony színvonalú ipari, mezőgazdasági és szennyvízkibocsátások.

A vállalkozások több digitális megoldást is kombinálhatnak, amelyek lehetővé teszik az intelligens szivattyúzást, a pH-érzékelőket, a vegyszer- és oxigénérzékelőket, az időjárás-előrejelzést, a vízgyűjtők megfigyelését és a metánérzékelőket, hogy biztosítsák a kibocsátott szennyvíz minőségének folyamatos javulását. Ezen információk egyetlen rendszerben történő egyesítésével a vállalatok a telep globális paramétereit is szemmel tarthatják.

Végül a döntéshozatali szoftver biztosítja a tisztítómű folyamatos ellenőrzését, és csökkenti az emberi hibák kockázatát az operatív ellenőrzés és irányítás során.

A vízlábnyom csökkentése: 

A vízgazdálkodás javítását szolgáló eszközök és rendszerek már rendelkezésre állnak. A vállalatoknak célszerű lehet ezeket alkalmazni, mert ezáltal felmérhetik a vízlábnyomukat az egész értékláncban, s az esetleges fejlesztendő területekről is tájékoztatást nyerhetnek ( a mérési rendszerek, illetve technológiáktól a hatékonyságnövelésig).

 

 

Kép forrása: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.