Vállalatok

Új stratégiával ünnepelte fennállásának legjobb eredményét az ALTEO

NRGreport | 2022.03.01. 11:00
Szabályozási Központjának kimagasló teljesítménye, a pandémia által 2020-ban legjobban megtépázott kiskereskedelmi üzletág erős visszapattanása, valamint a megújulóenergia alapú energiatermelési tevékenység erőteljes kapacitásbővítése járult hozzá a leginkább ahhoz, hogy rekorderedménnyel zárta 2021-et az ALTEO Nyrt. Ez is közrejátszott abban, hogy a 2019-ben megfogalmazott ötéves stratégiáját időarányosan túlteljesítő társaság a korábbiaknál sokkal merészebb mérföldköveket tűzött ki maga elé a 2026-ig tartó időszakra – áll a cég sajtóközleményében.

Fennállásának legmagasabb eredményszámait produkálta 2021-ben az ALTEO a gyorsjelentés alapján. A kiváló pénzügyi teljesítmény egyrészt a kedvező piaci körülményeknek köszönhető: különösen az év folyamán tapasztalt, magas szabályozási energia és kapacitás piaci áraknak. Másrészt ez a rekord az ALTEO sikeres stratégiai választásainak is köszönhető, amelynek középpontjában a megújuló energetikai kapacitások bővítése és a szabályozási energiapiaci képességek fejlesztése állt. Mindezek eredőjeként az ALTEO 2021-es kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti, a 12,9 milliárd forintot megközelítő eredménye (EBITDA) soha nem látott, kimagasló értéket ért el.

A rekorderedményesség elsősorban az ALTEO stratégiájának és fejlesztéseinek egyik kulcsterületéhez, a hő- és villamosenergia-termelést irányító Szabályozási Központ rendkívül sikeres tevékenységéhez köthető – jelentette ki ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója.

Hozzátette: ebben egyaránt közrejátszott az erőművi portfólió gázmotoros kapacitásainak 18 MW-os bővítése 2020-ból, valamint a jelentős mértékű piaci áremelkedés. Komoly szerepe volt a COVID-19 járvány által 2020-ban leginkább sújtott kiskereskedelmi üzletág erős visszapattanásának is, ami szintén támogatta az EBITDA bővülést.

A pandémia ugyanakkor kismértékű lassulást okozott a közelmúltban elindított hulladékgazdálkodási, e-mobilitás, illetve megújulótermelés-menedzsment üzletágakban. Utóbbiban kihívásokat okozott a kiegyenlítő energia árak növekedése, érdemi negatív hatást azonban nem – szögezte le a vezérigazgató, aki úgy vélte, a jó teljesítményből a cég megújulóenergiaalapú energiatermelési tevékenysége is kivette a részét, amelyben számottevő kapacitásbővítés zajlott a megelőző évben: a támogatott villamosenergia termelési szegmensen belül a 2020 októberével az ALTEO tulajdonába került 15 MW-os szélerőműpark és a felújított gibárti vízerőmű többleteredménye is hozzájárult az EBITDA 2021-es bővüléséhez. Miközben a konszolidált EBITDA a tavalyi év azonos időszakához képest 134 százalékkal ugrott meg, a szintén rekordszintre kapaszkodó konszolidált nettó eredmény (5,9 milliárd forint) 892 százalékos növekedést mutat.

A 2019 óta elért kimagasló eredményekre alapozva az ALTEO felülvizsgálta eddigi céljait, majd ez év januárjában új, 2026-ig tartó stratégiát tett közzé. Noha az alapvető célokon és területeken nem változtatott, a társaság a korábbinál sokkal merészebb mérföldköveket tűzött ki maga elé, így az elkövetkező öt évben akár további 35 milliárd forinttal növelheti a beruházások és vállalatfelvásárlások értékét, tovább folytatva a kapacitásbővítést az energiatermelés és a termelésmenedzsment területén. Az ALTEO tavalyi vállalásának megfelelően 2022-ben ESG minősítést szerzett és elnyerte a Deloitte Magyarország legjobb fenntarthatósági jelentésért járó Zöld Béka díját is.

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.