Vállalatok

Az ExxonMobil is fellép Oroszország ukrajnai inváziója miatt

NRGreport | 2022.03.02. 09:01

Az ExxonMobil energiaipari óriáscég és a Boeing légiközlekedési csoport is csatlakozott azokhoz a cégekhez, amelyek fellépnek Oroszország ukrajnai inváziója miatt.

Az ExxonMobil közölte, hogy kilép a Rosznyeft orosz állami vállalattal közös, több milliárd dolláros közös vállalkozásából.

Ez a legújabb olajtermelő, amely megszakítja üzleti kapcsolatait az országgal, miután a BP, a Shell és az Equinor is hasonló lépéseket tett.

Eközben a világ legnagyobb repülőgépgyártója, a Boeing közölte, hogy felfüggeszti oroszországi tevékenységét.

„Elítéljük Oroszország katonai akcióját, amely sérti Ukrajna területi integritását és veszélyezteti az ott élő embereket” – írta közleményében a texasi székhelyű ExxonMobil.   „Mélységesen elszomorít bennünket az ártatlan életek elvesztése, és támogatjuk a határozott nemzetközi válaszlépéseket” – tette hozzá.

Az ExxonMobil jelenleg a Rosznyeft-tel, valamint japán és indiai vállalatokkal együtt üzemelteti a Szahalin-szigeti olaj- és gázmezőket, és részesedéssel rendelkezik bennük.

Közölte, hogy most kivonul oroszországi olaj- és gázipari tevékenységéből, amelynek értéke meghaladja a 4 milliárd dollárt (3 milliárd font), és leállítja az új beruházásokat az országban.

Az ExxonMobil tavaly több mint 1000 embert foglalkoztatott országszerte, a cég honlapja szerint Moszkvában, Szentpéterváron, Jekatyerinburgban és Juzsno-Szahalinszkban található irodáival.

A bejelentésre akkor került sor, amikor a Brent nyersolaj – az olajárak nemzetközi referenciaértéke – elérte a hordónkénti 110 dollárt, ami több mint hét éve nem látott csúcsot jelent.

Hétfőn a rivális energiaipari óriás BP közölte, hogy eladja 19,75%-os részesedését a Rosznyeftben, miután Oroszország „agresszív cselekményt követett el Ukrajnában”.

Ugyanezen a napon a Shell bejelentette, hogy megszünteti az orosz Gazprom energiaipari vállalattal közös vállalkozását. Ez magában foglalja a Szahalin II zászlóshajó létesítményből való kilépést is, amely részben a Gazprom tulajdonában és üzemeltetésében van.

A norvég olajtermelő Equinor szintén közölte, hogy megkezdi az oroszországi közös vállalkozásaiból való kivonulást.

Forrás: BBC

 

  NRGreport
Címkék
#Boeing   #BP   #Equinor   #Exxon Mobil   #Gazprom   #orosz-ukrán háború   #Rosneft   #Shell  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.