Trading

120 dollár közelében az olaj ára

NRGreport | 2022.03.03. 11:42

Az orosz finomítókat célzó amerikai szankciók, a logisztikai zavarok és az amerikai nyersolajkészletek többéves mélypontra történő csökkenése miatt csütörtökön a Brent hordónkénti ára meglegyintette a 120 dollárt, ami közel egy évtizede a legmagasabb árfolyam.

A Brent nyersolaj határidős jegyzése 119,84 dollárra emelkedett hordónként, ami 2012 májusa óta a legmagasabb árfolyam.

Az amerikai West Texas Intermediate nyersolaj 116,57 dolláros csúcsot ért el, ami 2008 szeptembere óta a legmagasabb érték, és 116,41 dolláron állt hordónként, 5,3%-kal emelkedve.

Az emelkedés az orosz olajfinomító ágazatot sújtó amerikai szankciók utolsó köre után indult meg igazán, aggodalmakat keltve azzal kapcsolatban, hogy az orosz olaj- és gázexport lehet a következő célpont.

Miközben gazdasági szankciókkal próbálja rávenni Oroszországot, hogy vonja vissza az ukrajnai inváziót, Washington még nem vette célba az orosz olaj- és gázexportot, egyelőre globális olajpiacokra és az amerikai energiaárakra gyakorolt hatást mérlegeli.

„Valójában a globális pénzügyi intézmények végzik a munka nehezebb részét: egyszerűen betiltanak mindent, aminek dokumentációjában Oroszország neve szerepel” – mondta Jeffrey Halley, az OANDA elemzője.

Az ausztrál ANZ 125 dollárra emelte rövid távú célját az olaj hordónkénti árfolyamára, hozzátéve, hogy a kínálati hiány miatt további emelkedés várható.

„Amíg a Nyugat kitart, addig az olaj ára feljebb fog menni”.

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint Oroszország a világ harmadik legnagyobb olajtermelője és a világpiacok legnagyobb olajexportőre. Az orosz nyersolaj- és olajtermék-export decemberben elérte a napi 7,8 millió hordót – közölte az ügynökség.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és szövetségeseik, köztük Oroszország, az OPEC+ néven ismert szervezet úgy döntött, hogy az árnövekedés ellenére fenntartja a termelés napi 400 000 hordóval történő növelését márciusban, elutasítva a fogyasztók még több nyersolaj igényre vonatkozó kérését.

A Brent árfolyama 11:28-kor 114,94 dollár volt.

Segít-e az iráni megállapodás?

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője szombaton Teheránba látogat – jelentette a Nournews iráni hírügynökség, ami arra utal, hogy ez segíthet kikövezni az utat Irán és a nagyhatalmak 2015-ös nukleáris megállapodásának felújítása felé.

„Bér néhányan továbbra is átszellemülten hisznek abban, hogy az iráni megállapodás meghozza a nagyon szükséges enyhülést, ismét figyelmeztetünk, hogy az alku még mindig nincs kész, és az ezzel járó mennyiségek egyszerűen túl kicsik eleve ahhoz, hogy egy nagyobb oroszországi fennakadást pótoljanak” – tette hozzá az elemző.

Mindeközben tovább csökkentek az amerikai olajkészletek. Az oklahomai Cushingban található kulcsfontosságú nyersolaj-körzetben lévő tartályok 2018 óta a legalacsonyabb szinten vannak, és az amerikai stratégiai tartalékok is közel 20 éves mélypontra csökkentek.

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.