Fenntarthatóság

A VárosFa programsorozat keretében több ezer sorfát fognak ültetni országszerte

NRGreport | 2022.03.03. 11:00

Több ezer sorfa ültetését támogatja a MOL-Új Európa Alapítvány az Agrárminisztériummal (AM), a Megyei Jogú Városok Szövetségével és az Országos Erdészeti Egyesülettel – közölte az alapítvány kedden az MTI-vel. A VárosFa programsorozat egyik nyitórendezvénye Kecskeméten valósult meg.

 

A Neked Zöldül című fenntarthatósági programsorozatban meghirdetett VárosFa program a tízezer főnél nagyobb települések faállományát bővíti, két fázisában összesen hétezer sorfával. A tavaszi mintaültetéssel a megyeszékhelyek és a megyei jogú városok, valamint az alapítvány leendő székhelye, Esztergom számára kínálják föl az együttműködési lehetőséget. A második fázisban már az összes, tízezer lakos feletti település pályázhat.

A fák mellett ültetéshez szükséges kiegészítőket, útmutatót és szakmai tanácsadást kapnak a települések. Szerveznek ismeretterjesztő programokat is, hogy fejlesszék az óvodások és iskolások környezettudatosságát.

A közlemény szerint a Neked Zöldül program sorozat vállalatcsoport és a magyar kormány által alapított MOL-Új Európa Alapítvány céljait valósítja meg. A közfeladatot ellátó szervezet a sportélet, a kultúra, az egészségügy, a gazdaságfejlesztés és a környezetvédelem területén is átfogó támogatási rendszert hoz létre – tették hozzá.

Az országos VárosFa program egyik nyitórendezvényén Kecskeméten jelképesen tíz platánt és tíz pusztaszilt választottak ki az óvodások kedden délelőtt a kecskeméti Juniperus Parkerdészetben, hogy azokat majd a város óvodái ültethessék el. Az eseményen, részt vett Nagy István agrárminiszter is.

 Fákat ültetünk, mert mindannyian bízunk a jövőben! – emelte ki az ünnepségen a tárcavezető.

A Bíró Lajos és a Forradalom utcai óvodák apróságai voltak a főszereplői kedd délelőtt annak az eseménynek, amelyen hivatalosan is elindult a 10 ezer fő feletti települések fásításának országos programja Kecskeméten olvasható a Hiros.hu honlapján. Nagy István agrárminiszter társaságában választhatták ki azt a húsz fát, amit idén tavasszal elültethetnek a kecskeméti óvodák udvarán. De segítette a választást Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és Miklósa Erika operaénekes, a MOL Új Európa Alapítvány kuratóriumi elnöke is.

Aki fát ültet, az bízik a jövőben, annak fontos a jövő. És mi lehet annál fontosabb, hogy a gyerekekkel együtt ültessük a fákat? – tette fel a kérdést az agrárminiszter.

Nagy István kifejtette, az éghajlatváltozás visszavonhatatlan következményekkel jár életünkre, ez ellen pedig a legjobb védekezés, ha fákat ültetünk. Ezért indította el a minisztérium az országfásítási programot, amellyel szeretnék elérni, hogy Magyarország fával borított területeinek aránya 27 százalékra növekedjen. Ez az utóbbi száz év legnagyobb fásítási programja hazánk történetében.

Ahhoz, hogy a társadalmat szövetségesül hívjuk, hogy a felelősségérzetet növeljük a felnövő generációkban is, megindítottuk a településfásítási programot is. Ennek célja, hogy az élőhelyünk, a közvetlen környezetünk minősége is javulni tudjon – hangsúlyozta a miniszter.

Eddig több mint 1300 településen már több mint 36 ezer fát sikerült elültetni a program keretében. Most pedig a MOL Új Európa Alapítvány felvállalta, hogy a tízezer fő feletti városokban is faültetés indulhasson.

Ennek köszönhetően most hétezer facsemete kerül a nagyobb városokba. – „Így még több embert tudunk szövetségesként magunk mellé állítani” – fogalmazott Nagy István.

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.