Rezsi

Holoda Attila: gázból 35 napig, olajból négy hónapig is simán jók vagyunk

NRGreport | 2022.03.03. 16:53

Az ATV rendkívüli adásában Holoda Attila a magas energiaárak és az orosz-ukrán háború kapcsán válaszolt ellátásbiztonsági kérdésekre.  

A piac dinanikáját az határozza meg, hogy van-e folyamatosság az elltásban, és ha zavar van, miközben nincs helyettesítő termék vagy beszállító, és közben a kereslet nem változik, az ár azonnal felmegy. Utoljára 2014 körül láthattunk ilyet, hogy ilyen magas volt az olajár – akkor az OPEC országok – és Oroszország is-, hogy elkezdték növelni a termelést. Az iráni szankciók enyhítése segíthet – ők amúgyis épp várnak arra, hogy történjen már előrelépés a tárgyalásokban. Irán nagy kőolaj- és földgáztermelő ország, már várják a lazítást lehetőségét.

Az energiaválságot már a pandémiás időszak és annak hatásai indították el, elmaradtak beruházások, mindez hiányt okozott a piacon, miközben a gazdaság újraindítása ismét energiát igényelt – és akkor még nem is beszéltünk háborúról.

Jelenleg gyakorlatilag nincs gázhiány, ugyanolyan mennyiség érkezik, és a tárolóink feltöltöttsége is megnyugtató: a kereskedelmi tárolók feltöltöttsége 10,3 százaléknál tart, míg a stratégiai tárolónkban több mint 1 milliárd köbméter van – pont arra az esetre, hogy mi van, ha az oroszok elzárják a gázt -tehát ezzel az összesen 25%-os a feltöltöttséggel, ugyanilyen mértékű fogyasztás mellett – 50-55m m3 naponta – ha most elzárnák a forrást, akkor is, 35 napig könnyedén ki tudnánk bírni. Ám ez az időszak már az oroszokat is „megsuhintaná”, hiszen nekik ez komoly bevétel.

A földgáz árak felszaladása óriás bevételt jelentett Oroszországnak, de az EU rövid-hosszú távú intézkedései miatt nem fognak pénzükhöz jutni, mert „nem tudják onnan mozgatni”.

Kőolaj esetében is van stratégiai készlet Magyarországon, 120 napra elegendő nyers kőolaj és feldolgozott olaj -üzemanyag- áll rendelkezésre, ez nagyon nagy mennyiség, ha elzárják a kőolajat, akkor is.

Azonnali helyettesítésre az LNG azért nem alkalmas, mert többek között hajóval kell a terméket ideszállítani, le kell fejteni, duplán kell vele dolgozni, vezetékbe rakni, és ne feledjük el, hogy az EU-ban 29 db LNG lefejtő van, sorban fognak állni érte, tehát ilyen azonnali megoldásként csak a tartalékokra lehet számítani.

Nehéz tehát az azonnali helyettesítés, éppen ezért a gázszállításra vonatkozó SWIFT tiltásokkal az EU is óvatosan bánik -foglalta össze Holoda.

Energiahatékonyság terén kellene nagyobb lépésekkel megindulni, szigetelési programok és megújulók jelenthetik hosszú távon a megoldást – tette hozzá a szakértő, aki azt is kifejtette, hogy nem volt jó ötlet, hogy Paks 2-n múljon az energetikai jövőnk.

A teljes interjú az ATV kedd esti rendkívüli adásában tekinthető meg.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.